Aantal brugpensioenen daalt sneller dan ooit

© Belga

In de eerste zes maanden van dit jaar telde ons land gemiddeld 103.572 werklozen met een bedrijfstoeslag, zoals de bruggepensioneerden nu officieel heten. Dat zijn er ruim 5.300 minder (-5 procent) dan in dezelfde periode in 2014.

Dat blijkt volgens De Tijd en L’Echo uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Als we enkel naar de maand juni kijken, is de terugval nog scherper. Vorige maand telde ons land bijna 101.500 bruggepensioneerden, zo’n 5.700 minder dan een jaar eerder en 19.000 minder dan in april 2010, toen het aantal bruggepensioneerden piekte. Sindsdien slinkt hun aantal gestaag, maar nooit was de daling forser dan in het voorbije halve jaar.

De voorwaarden om in het stelsel te stappen werden door de regeringen van Elio Di Rupo en Charles Michel immers verstrengd. Zo steeg de minimumleeftijd waarop werknemers met brugpensioen kunnen gaan begin dit jaar van 60 naar 62 jaar. Ook het uitzonderingsregime voor mensen met een lange loopbaan of voor wie jarenlang ’s nachts heeft gewerkt werd strenger.

Het gevolg is dat er steeds minder bruggepensioneerden bijkomen, waardoor de instroom kleiner wordt dan de uitstroom richting het echte pensioen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content