Acht avondtreinen afgeschaft door staking machinistenbond

© BELGA

Als gevolg van de staking van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), die om 22 uur is gestart, zijn woensdagavond acht treinen afgeschaft, verspreid over het hele Belgische net. Dat zegt een woordvoerster van de NMBS. Donderdag wordt grotere hinder verwacht.

De staking loopt tot vrijdagochtend 3 uur.

De voornamelijk Franstalige bond eist onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders. De vakbond klaagt het “horen, zien en zwijgen”-beleid van de directies aan, die volgens hem alleen maar zegt dat er geen budget is, “terwijl ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden” en die alleen maar wil praten met de twee erkende vakbonden bij het spoor. “De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB”, aldus een woordvoerder.

Een kwart

De hinder die de staking met zich meebrengt, is moeilijk te voorspellen. Maar de actie zal het land niet plat leggen, aldus ASTB. Bij de vorige stakingsactie op 11 december reed ongeveer een op de twee treinen niet, wel met grote geografische verschillen.

De bond vertegenwoordigt naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders van de NMBS.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content