Art on Paper: stand-up-comedy met acrylinkt

William Ludwig Lutgens: 'Ik haal inspiratie uit de politieke brandhaarden, maar evengoed uit wat ik meemaak.' © William Ludwig Lutgens
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De 26-jarige William Ludwig Lutgens won de Eekman Art Prize 2017, de prijs voor hedendaagse tekenkunst uitgereikt door de kunstbeurs Art on Paper. Hij exposeert weldra in Bozar.

Bent u tevreden met de prijs, of vindt u dat hij u te veel in een hokje stopt?

William Ludwig Lutgens: Totáál niet! Ik ben erg blij met de prijs omdat die me als jonge kunstenaar de kans biedt mijn werk aan een groter publiek te tonen. Behalve tekeningen maak ik ook installaties, schilderijen en ’tafelschilderijen’, dat zijn schilderijen waaronder ik pootjes monteer zodat het net salontafeltjes lijken. Tekenen was de rode draad in mijn jeugd en woelige schoolcarrière. Het vormt de basis van elk werk en van mijn kunstenaarschap. Ik heb stapels papier vol kleine tekeningen. Teken een figuur, schrijf er enkele woorden bij en, hup, er staat een idee op papier. Ik maak zulke tekeningen nog steeds. Doen ze denken aan de stijl van Urbanus’ strips? Betrapt. (grijnst) Ik houd niet van strips, maar ik was als kind gek op het werk van Willy Linthout, de man die de Urbanusstrips tekent. Nu houd ik meer van humor zoals Micha Wertheim die brengt. Ik voel me ook een beetje een stand-upcomedian. Een comedian die werkt met acrylinkt.

Onze dubieuze verhouding met de Afrikaanse medemens keert vaak terug in mijn werk, ja. Dat is vandaag toch niet onlogisch?

En die geëngageerde moppen tapt.

Lutgens: Die ‘sociale’ kant van mijn werk waardeerde ook de jury die me de prijs toekende. Ik geef het politiek incorrecte krantje Het geïllustreerd blad uit en waag me soms aan een performance. Na de aanslagen van 22 maart 2016 ontwierp ik een nieuwe Belgische vlag. Eentje met een smalle zwarte strook, een smalle gele strook en een erg brede rode strook waarop een FNC staat. De FNC is een wapen dat in België gemaakt wordt en waarmee militairen patrouilleren in Brussel en Antwerpen. Ik hing de vlag aan een gebouw in de Diamantwijk. Later heb ik ze verbrand.

U wilde niet in een bokspartij met politici verzeild raken?

Lutgens: Wie weet. (lacht) Zowat elke politicus beschikt over een foto waarop hij of zij in een bokshouding staat. Dat ‘inzicht’ ligt aan de basis van My Favourite Boxers, een recent schilderij waarin ik rond mijn gezicht de koppen van enkele wereldleiders plaatste. Dat werk zal niet te zien zijn in Bozar. Ook mijn schilderij over de nachtelijke ontmoeting tussen Bumba en de Ku Klux Klan toon ik niet. Wel muurtekeningen en tekeningen zoals Caramella, waarin ik een eigen interpretatie maak van het snoeppapiertje van Caramella Mokatine. Die tekening is deel van een reeks gebaseerd op bestaande of fictieve verpakkingen. Ik wil mensen op een detail wijzen waar niemand nog bij stilstaat. In dit geval: de manier waarop ‘de Arabier’ wordt afgebeeld. Onze dubieuze verhouding met de Afrikaanse medemens keert vaak terug in mijn werk, ja. Dat is vandaag toch niet onlogisch? Momenteel onderzoek ik foto’s uit de jaren vijftig waarop Congolezen te zien zijn die zich wit schminkten, een witte valse baard droegen en als Sinterklaas kinderen ontvingen …

Was u niet beter journalist of politicus geworden?

Lutgens: Ik speel te graag! Ik haal inspiratie uit de politieke brandhaarden, maar evengoed uit wat ik meemaak. Dat ik onlangs mijn neus brak, bijvoorbeeld, lag óók aan de basis van My Favourite Boxers. En dat ik in 2015 in de toren van een oude kerk in Antwerpen koorpartituren vond, leidde tot de expo Dank u voor het leven, met tekeningen bij tekstregels uit de partituren. Al tekenend denk ik na en mijn tekeningen laten het publiek nadenken. Al is het steeds nadenken met een glimlach. Net als bij comedy.

Art on Paper 2017 is van 7 tot 10 september 2017 te zien in Bozar te Brussel. In november opent een solo-expo van Lutgens in Plus One Gallery te Antwerpen.

www.artonpaper.be, www.williamludwiglutgens.com en www.plus-one.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content