Banken willen gesprek met regering over minimumrente – “onbeschoft”, vindt SP.A

© belga

Het is “onbeschoft” van de banken om minister van Financiën Johan Van Overtveldt te vragen om de minimumrente op de spaarboekjes los te laten. Dat zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a).

Peter Vanvelthoven reageert op Febelfin-topman Michel Vermaerke. Die vraagt een gesprek aan met de minister en de regering over de minimumrente en de fiscale druk op de banken. “Hij durft het niet met zoveel woorden zeggen, maar hij laat duidelijk verstaan dat hij in achterkamertjes met minister Vanovertveldt afspraken zal maken om de mimimumrente van 0,11 procent op het spaarboekje los te laten”, zegt het sp.a-Kamerlid.

Onbeschoft, oordeelt Van Velthoven. Hij herinnert eraan dat de banken gered zijn met het geld van de belastingbetaler en vandaag miljarden euro winst maken. “In plaats van het op een akkoordje te gooien met Febelfin, roep ik minister van Financiën Van Overtveldt op om onze financiële instellingen op hun plaats te zetten. De minister heeft daar de mogelijkheden toe. De minimumrente kan hij vastleggen. De kosten kan hij reguleren”, aldus Vanvelthoven, die de banken adviseert om minder dividend aan de aandeelhouder uit te keren in plaats van te knagen aan de minimumrente op de spaarboekjes.

Banken willen gesprek met regering

De banken willen een gesprek voeren met de regering over de wettelijke minimumrente van 0,11 procent op de spaarboekjes. Dat zegt Michel Vermaerke, topman van de federatie van financiële instellingen Febelfin in Het Laatste Nieuws.

Vermaerke wijst op de “experimentele tijden” die de banken doormaken, met historisch lage rentes als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank. In België spelen evenwel nog andere elementen mee, zegt hij in een toelichting aan Belga, met name de hoge fiscaliteit voor de banken.

“De belastingen voor de banken zijn gestegen van 150 miljoen euro in 2007 naar 1,4 miljard euro vandaag. Dat weegt op de banken”. De minimumrente die banken moeten bieden op gereglementeerde spaardeposito’s, met name 0,11 procent, is in geen enkel ander EU-land van kracht, aldus nog de Febelfin-topman.

Febelfin vraagt daarom een gesprek met de regering, minister van Financiën Johan Van Overtveldt en de Nationale Bank. “We willen met open geest een gesprek over het lage rentebeleid, de minimumrente en de lasten en regels die extra bezwarend zijn in België”. Febelfin wacht nog op een antwoord van de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content