Bedrijfswagens worden duurder voor bedrijven

© belga

Bedrijven moeten weldra meer betalen voor de wagens voor hun personeel. Niet alleen het fiscaal voordeel voor elektrische auto’s daalt, dat is ook het geval voor gewone benzine- en dieselwagens, melden de kranten van Mediahuis donderdag.

De verlaging past in de hervorming van de vennootschapsbelasting die de regering vorige week doorvoerde. Het belastingtarief voor bedrijven daalt flink, maar om dat te kunnen financieren, schrapt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een reeks fiscale voordelen voor ondernemingen.

Nu blijkt dat een van die compensaties de ­fiscale aftrek van bedrijfswagens is. Het gaat niet om het deel dat de werknemers zelf op hun ­bedrijfs- of salariswagens betalen – het zogenaamde voordeel van alle aard – maar om het fiscale voordeel dat bedrijven krijgen als ze die auto’s voor hun personeel aanschaffen. ­

Bedrijven mogen nu nog 75 procent fiscaal inbrengen, ongeacht de grootte of milieuvriendelijkheid van de wagen. Dat percentage wordt straks aangepast aan de CO2-uitstoot, maar zal zeker een pak lager liggen.

Partner Content