Buren willen kankerpatiënten weg: ‘Bezorgdheid is overgeslagen naar onredelijke onverdraagzaamheid’

© Thinkstock

De Gentse schepen Tom Balthazar heeft zijn bedenkingen bij de klachten van de 11 bewoners van een flatgebouw waar een van de appartementen gebruikt wordt om alleenstaande kankerpatiënten kortstondig op te vangen.

In Gent protesteren bewoners van een flatgebouw tegen de vergunning voor een kleinschalig Zorghuis, waarbij in een van de appartementen maximaal vier alleenstaande kankerpatiënten kortstondig opgevangen worden tijdens en vlak na hun behandeling. De initiatiefneemster en de Gentse schepen Tom Balthazar (SP.A), onder meer bevoegd voor Wonen, bevestigen het nieuws.

Sinds eind 2012 vangt het Zorghuis Gent alleenstaande kankerpatiënten op tijdens en vlak na hun behandeling. Naast een fysieke plek waar revaliderende patiënten tot rust kunnen komen, willen de betrokken vrijwilligers ook een warm onthaal bieden. Het Zorghuis richtte vier kamers in op één appartement, maar tot op heden revalideerden er maximaal 3 patiënten. Dit jaar waren er 200 ligdagen, gemiddeld twee patiënten dus.

Klachten over geluidsoverlast, hygiëne en veiligheid.

“We vroegen een functiewijziging aan voor het appartement, maar de buren tekenden bezwaar aan”, aldus oprichtster Majin de Froidmont. De klachten gingen onder meer over geluidsoverlast, hygiëne en veiligheid.

“Na positief advies van alle betrokken diensten, verleenden we op 5 maart de vergunning voor een functiewijziging van wonen naar diensten”, bevestigt Balthazar. Het ging om een regularistatieaanvraag, aangezien het Zorghuis geen vergunning voor de functiewijziging had en er een klacht was bij de dienst bouw- en woontoezicht.

Schepen Balthazar heeft zijn bedenkingen bij de klachten van de 11 bewoners. “Iedereen heeft het recht om bezwaar in te dienden, maar het is spijtig dat er niet wat meer empathie is geweest voor de noodzaak om mensen ook buiten de klassieke ziekenhuisomgeving op te vangen. Ik heb begrip voor de bezorgheid van mensen rond hun woonomgeving, maar ik denk die overgeslagen is naar onredelijke onverdraagzaamheid.”

‘Spijtige gang van zaken’

De buren gingen ondertussen in beroep bij de Oost-Vlaamse deputatie. Die moet binnen de drie maanden de knoop doorhakken en organiseert op 10 juni een hoorzitting. Majin de Froidmont vindt de gang van zaken spijtig, temeer omdat de klagende bewoners niet ingingen op een voorstel om het Zorghuis te bezoeken. “Wij zijn helemaal geen ziekenhuis, maar een plaats waar kortverblijf wordt aangeboden voor mensen die niet bij familie of vrienden terecht kunnen. Ik wil mijn energie positief gebruiken, maar moet die nu in bezwaarschriften en hoorzittingen steken.”

De Froidmont hoopt dat de syndicus de bewoners van het gebouw en het Zorghuis dichter bij elkaar kan brengen. “Ik vrees niet voor een teloorgang van het project en zoek wel een andere oplossing als het niet anders kan. Er zijn te veel vrijwilligers die enthousiast zijn en te veel mensen die we kunnen helpen.”

Ook Balthazar vindt het aangewezen dat de communicatie in het gebouw hersteld wordt. “Ik hoop dat er, ondanks de verontwaardigde reacties, opnieuw gepraat kan worden en dat iedereen beseft dat morgen ook iemand uit hun omgeving moet verzorgd worden.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content