De Vocktail: een virtuele cocktail om je zintuigen te misleiden

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De nieuwste rage in de wereld van de cocktails is de Vocktail: een drankje waarin elektronica gemixt wordt om je zintuigen wat in de war te brengen.

De elektronica zit meestal ín het glas en kan door de gebruiker aangepast worden om de smaak bij te sturen. Je kunt een drankje zoeter, zouter of bitterder maken (en je kunt in één moeite door de kleur van het glas aan je voorkeur aanpassen). Er kan zelfs een buisje in het glas terechtkomen dat een gas afgeeft dat specifieke geuren creëert (zoals limoen). Het toevoegen van geuren kan de smaakperceptie beïnvloeden.

Volgens New Scientist werd er eerst geëxperimenteerd met virtuele limonades. Virtuele dranken kunnen je de indruk geven dat je een suikerrijke frisdrank drinkt, terwijl je gewoon water drinkt. Je kunt je smaakpapillen dus prikkelen zonder dat je een overdosis suikers binnenkrijgt. Er is al een app gemaakt waarmee gebruikers hun ‘virtuele recepten’ met elkaar kunnen uitwisselen.

Adalberto Simeone, expert virtuele realiteit aan de KU Leuven, omschrijft de Vocktail als een voorloper van de ultieme virtuele ervaring, waarin je veel sensaties digitaal zult kunnen simuleren. Waarom nog sukkelen met de vraag of de caipirinha op de kaart effectief als een caipirinha zal smaken, terwijl je de échte caipirinha-sensatie digitaal kunt oproepen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content