Di Rupo in de Kamer tegen N-VA: ‘Wat heeft u gedaan met uw mandaat? Rien, niks, nada’

Premier Elio Di Rupo (PS) © BELGA
Simon Demeulemeester

In de Kamer is het bij de bespreking van de Grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard zijn tot een heftige discussie tussen premier Elio Di Rupo en Ben Weyts gekomen. Di Rupo: ‘Uw slogan in 2010 was ‘Durven veranderen’. U had een mandaat na de verkiezingen. Maar wat heeft u er mee gedaan? Rien, niks, nada.’

Tijdens de bespreking van de lijst met Grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard, heeft premier Elio Di Rupo in de Kamer stevig uitgehaald naar N-VA. Hij verweet de partij de Vlamingen te bedriegen door elk debat te reduceren tot een discussie tussen twee homogene gemeenschappen. ‘Jullie manier van denken dateert uit de middeleeuwen’, aldus Di Rupo, volgens wie de resultaten van N-VA op het vlak van staatshervorming niet meer zijn dan een ‘wit blad’.

De bevoegde Kamercommissie heeft de discussie aangevat over de lijst van de regering met grondwetsartikelen die tijdens de volgende legislatuur kunnen worden gewijzigd. De regering herneemt de lijst uit 2010 minus de artikelen die deze legislatuur werden besproken of gewijzigd. Gezien de staatshervorming die deze legislatuur werd gestemd, de uitvoering die nu moet volgen en de socio-economische uitdagingen, heeft de regering het niet nodig geacht bijkomende grondwettelijke werven te openen, legde de premier uit.

Ben Weyts (N-VA)
Ben Weyts (N-VA)© Belga

Ben Weyts (N-VA) voerde aan dat verschillende Vlaamse partijen ‘forse standpunten’ hebben ingenomen en noemde het pijnlijk te moeten vaststellen ‘dat de Vlaamse partijen zich moeten neervlijen aan de voeten van de Franstalige partijen’. Hij ziet in de lijst de bevestiging dat men ‘het beleid van deze Franstalige belastingsregering wil voortzetten en het pad wil effenen voor een regering Di Rupo II’.

Di Rupo: ‘Wat heeft u gedaan met uw mandaat? Rien, niks, nada’

‘Dit is het toppunt’, reageerde de premier. ‘Deze legislatuur was er een uitgebreide lijst. Uw slogan in 2010 was ‘Durven veranderen’. U had een mandaat na de verkiezingen. Maar wat heeft u er mee gedaan? Rien, niks, nada’, luidde het.

Di Rupo voerde daarbij aan dat deze regeerperiode 47 wijzigingen aan de Grondwet werden aangebracht – meer dan tijdens de voorgaande staatshervormingen. Er waren voor 1.130 bladzijden institutionele hervormingen, aldus de premier. ‘Wat is uw balans? Eén wit blad.’

Di Rupo: ‘N-VA: eunuchen in een harem’

De premier raakte op dreef. Eerst vergeleek hij de N-VA met de ‘karabiniers van Offenbach’, die ten tonele verschijnen wanneer alles al voorbij is. Nadien parafraseerde hij de Franse scenarioschrijver Sacha Guitry om de Vlaamsnationalisten te vergelijken met eunuchen in een harem. Want zoals hen ‘weten jullie hoe het gebeurt, waar het gebeurt, maar kunnen jullie het zelf niet’.

Premier Elio Di Rupo (PS) in de Kamer
Premier Elio Di Rupo (PS) in de Kamer© BELGA

Hij weerlegde ook de stelling dat de Vlamingen naar de pijpen van de Franstaligen moeten dansen binnen de regering. ‘Het is echt ongelooflijk hoe N-VA en Vlaams Belang elk debat moeten reduceren tot twee zogezegd homogene gemeenschappen, alsof elk debat op basis van taal en etnie wordt gevoerd’, laakte Di Rupo. ‘Jullie manier van denken dateert uit de middeleeuwen en jullie visie stemt niet overeen met de realiteit.’

‘Geert Bourgeois is minister dankzij Franstalige en Vlaamse partijen die bevoegdheden hebben overgedragen’

De bevolking doen geloven dat elk dossier communautair gekleurd is en dat het door de Franstaligen niet vooruit gaat, is fout, zei Di Rupo nog. ‘Als nu iemand als Geert Bourgeois (N-VA) Vlaams minister van Binnenlands Bestuur is, is dat niet dankzij N-VA, maar dankzij de Franstalige en Vlaamse partijen die deze bevoegdheden hebben overgedragen. Hij heeft daar zelf tegen gestemd.’

De premier stelde nog dat N-VA ‘veel lef heeft om ons de les te spellen’ over de Grondwet. ‘Uw voorzitter heeft in maart 2012 zelf gezegd dat hij de Grondwet naast zich neer zou leggen om het confederalisme te realiseren.’ Daarop volgde nog een kort steekspel tussen Weyts en Di Rupo, waarbij de N-VA-ondervoorzitter herhaalde dat de zesde staatshervorming een grote factuur voor de Vlamingen betekent in ruil voor stukjes en brokjes van bevoegdheden waardoor alles inefficiënter en duurder wordt. ‘Deze lijst bewijst uw definitie van redelijke partijen, namelijk diegenen die meegaan in uw PS-model.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content