Ecolo en PS ontmoeten elkaar maandag

Voorzitter in zwaar weer: 'Eigenlijk wordt de PS niet meer geleid.' © .

Ecolo en PS ontmoeten elkaar maandag om te praten over politieke vernieuwing. Dat kondigde PS-voorzitter Elio Di Rupo donderdagavond aan op RTL-TVi.

De Franstalige groenen hebben woensdag een pakket voorstellen die ze donderdag reeds overmaakten aan cdH-voorzitter Benoît Lutgen, die nieuwe meerderheden aan Franstalige kant zoekt nadat hij begin deze week aankondigde niet meer met de PS te willen regeren.

PS-voorzitter Elio Di Rupo wilde niets kwijt over nieuwe coalities, ook niet over een PS-DéFI-Ecolo-coalitie waarover in Brussel gepraat worden. ‘Zover zijn we nog niet’, zei hij. cdH-voorzitter Benoît Lutgen verwees naar de affaires waarin mandatarissen betrokken zijn van de PS, die reeds 30 jaar aan de macht is in Wallonië.

‘Zij zijn er reeds 139 jaar. In hun denken is het dus hoog tijd dat ze opstappen’, repliceerde de PS-voorzitter. Hij wees er ook op dat het cdH zelf zijn affaires heeft, zoals de Waalse afvaldienst, waar het optreden van minister Di Antonio in vraag gesteld werd. ‘Telkens is de PS zeer correct geweest. We hebben nooit onze partners in de problemen gebracht omdat we hen respecteren’.

Op 2 juli bespreekt de PS op een congres een reeks hervormingen rond bestuur, zoals een decumul tussen een parlementair mandaat en een lokaal uitvoerende functie. Di Rupo, burgemeester van Bergen en Kamerlid, verzekerde donderdag dat hij deze mandaten in de toekomst niet meer zal cumuleren, wat het congres ook beslist.

Partner Content