Groen over Waalse wapenleveringen: ‘Belgisch buitenlands beleid staat met de broek op de enkels’

Groen reageert ‘furieus’ op de beslissing van de Waalse regering om 25 nieuwe exportvergunningen voor wapens naar Saoedi-Arabië toe te kennen. ‘Het Belgische buitenlandse beleid staat met de broek op de enkels en onze diplomatie wordt gekortwiekt’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt, die voor een herfederalisering van de wapenexport pleit.

Waals minister-president Willy Borsus (MR) heeft 25 nieuwe exportvergunningen voor wapens naar Saoedi-Arabië toegekend, in totaal goed voor een bedrag van 1,8 miljard euro.

Groen noemt die beslissing ‘gewetenloos’. ‘Saoedi-Arabië voert op dit moment oorlog in Jemen en bombardeert de burgerbevolking. Met deze beslissing hebben de Waalse regering en de MR bloed aan hun handen’, zegt Wouter De Vriendt, de auteur van een resolutie – op 8 juni in de Kamer goedgekeurd – waarin de gewesten gevraagd wordt een wapenembargo in te stellen voor Saoedi-Arabië.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) krijgt een veeg uit de pan. ‘Hoe kan de minister de resolutie mee goedkeuren en dit op een geloofwaardige manier verdedigen, als zijn partijgenoot in Wallonië het fiat geeft voor een nieuw miljardencontract aan wapenuitvoer?’, vraagt De Vriendt zich af. ‘Het Belgische buitenlandse beleid staat met de broek op de enkels en onze diplomatie wordt gekortwiekt.’ De groenen pleiten voor een herfederalisering van de wapenexport.

Ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) liet al weten ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn.

Partner Content