Mail uw naam, adres en vraag voor Ben Caudron naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Facebook springt slordig om met onze gegevens. Politieke marketeers maken daar misbruik van en beïnvloeden zo verkiezingen. Moeten wij onze Facebookaccount afsluiten? Is de socialemediasite een bedreiging voor onze democratie?

Het was de Canadese klokkenluider Christopher Wylie die de kat de bel aanbond. In 2016 werkte Wylie voor Cambridge Analytica, een bedrijf dat werd geleid door alt-rightvoorman Steve Bannon. Onder het mom van online persoonlijkheidstesten verkreeg Cambridge Analytica op illegale wijze toegang tot de Facebookgegevens van vijftig miljoen Amerikanen. Die gegevens werden ten dienste gesteld van de presidentscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump, die daarmee gerichte propagandacampagnes kon voeren. Daarbij kregen niet alleen de invullers van de testen maar ook gelijkaardige profielen de propaganda voorgeschoteld.

Volgens Wylie was Facebook op de hoogte van het misbruik maar deed de socialemediagigant daar niets tegen. Daardoor rijzen nu heel wat vragen. Was Cambridge Analytica het enige bedrijf dat van miljoenen mensen informatie kon verkrijgen? Zullen er binnenkort nog andere schandalen losbreken? Waarom deed Facebook niets aan het datalek? Is enkel Facebook schuldig of zullen andere socialenetwerken weldra volgen? Heeft Facebook ondertussen voldoende gedaan om datalekken te voorkomen? En treedt de overheid hard genoeg op tegen het misbruik?

Cambridge Analytica werkte voornamelijk voor rechtse klanten en zou ook de brexitstemming gemanipuleerd hebben. Verklaart dat de populistische golf van de afgelopen jaren? Is big data een bedreiging voor de democratie of hebben zulke campagnes nauwelijks effect op ons stemgedrag? En gebruikt de linkerkant dezelfde tactieken?

Veel gebruikers vragen zich af hoe ze hun privacy beter kunnen beschermen. Maar heeft het zin om uw Facebook af te sluiten of kunnen databedrijven op andere manieren uw gegevens verwerven? En wat met ons land? Gebruiken Belgische partijen ook de gegevens van internetgebruikers voor mediacampagnes? Verschillen zulke campagnes van traditionele verkiezingscampagnes en hoe kunnen we ons daartegen beschermen?

Ben Caudron is socioloog aan de Erasmushogeschool Brussel, technologiespecialist en auteur van Niet Leuk?, een boek over nieuwe media.