Herman De Bode stopt als kabinetschef Jan Jambon

Herman De Bode op het regeringscongres van N-VA. © Belga

Herman De Bode zet een stap opzij als kabinetschef van Jan Jambon. Hij wordt opgevolgd door Joy Donné, de man die in een mediastormpje terecht kwam toen hij Bart De Wever oppikte met een Porsche.

Herman De Bode stopt als kabinetschef van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA). Dat schrijft De Tijd. De Bode wordt opgevolgd door Joy Donné, de man die in het nieuws kwam toen hij Bart De Wever wegvoerde in een Porsche en een verkeersboete op de grond gooide.

Herman De Bode is de voormalige topman van adviesbureau McKinsey Benelux. Hij is ook lid van de Vlaamsgezinde denkgroep In De Warande, waar hij mee de pen vasthield van het in 2005 verschenen ‘Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen’. Dat kostte hem toen zijn baan als hoofd van McKinsey Benelux. De Bode zit ook in de raad van advies van denktank Itinera.

De 63-jarige De Bode legt na iets meer dan een jaar zijn functie – hij gaf leiding aan de cel Algemeen Beleid – op het kabinet neer. Hij wil ”wat gas terugnemen’, aldus De Tijd. ‘Met Pasen had ik een lang weekend gepland met Ronnie Leten (hoofd van de Zweedse multinational Atlas Copco en in 2013 verkozen tot Manager van het Jaar door zakenblad Trends, red.) en enkele anderen. Dat was al lang gepland. Iedereen was er, behalve ik omdat ik vast zat met de begrotingsbesprekingen.’ De Bode zou zich meer willen bezighouden met zijn verzameling Vlaamse expressionisten.

Joy Donné

Het was altijd de bedoeling om in de loop van de legislatuur de fakkel door te geven. Dat doet hij aan Joy Donné, die de cel Binnenlands Beleid leidt op het kabinet. Hij was eerder werkzaam op het kabinet van Financiën, onder Didier Reynders (MR). Donné kwam in 2014 in opspraak toen hij gefilmd werd terwijl hij N-VA-voorzitter Bart De Wever oppikte met een Porsche en daarbij een verkeersboete verfrommelde en op de grond wierp. Toen – tijdens de regeringsonderhandelingen – was Donné adviseur van De Wever.

De Bode verdwijnt niet helemaal: hij blijft werken voor het kabinet-Jambon als senior advisor en zal in die hoedanigheid de hervorming van het ambtenarenapparaat begeleiden. Daarenboven moet hij een Comité D (Disruptief) in gang steken. Dat comité moet de politiediensten moderniseren, aldus nog De Tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content