Mail uw naam, adres en vraag voor Nena Baeyens naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

De gruwelbeelden van mishandelde varkens uit het slachthuis in Tielt zitten bij heel wat mensen nog vers in het geheugen. En hoewel er toen dure beloften kwamen over meer controles op slachthuizen, bracht dierenrechtenorganisatie Animal Rights nu nieuwe undercoverbeelden naar buiten, waarop te zien is hoe runderen vreselijk worden behandeld in het slachthuis van Izegem. Opnieuw klinken dezelfde geluiden: er is nood aan meer controle, aan cameratoezicht, enzovoort. Maar zijn deze toestanden te voorkomen? Of zijn ze gewoon eigen aan de bestaande vleesindustrie?

Naast veel afschuw, viel de voorbije week vanuit verschillende hoeken één boodschap te horen: eigenlijk zijn die gruwelijke toestanden de schuld van de consumenten zelf. Wie spotgoedkoop vlees wil - tien ribben voor de prijs van vijf - betaalt daarvoor een morele prijs. En meestal sluiten we gewoon de ogen voor wat er in slachthuizen gebeurt, maar af en toe komt de gruwel toch ons blikveld binnen. Maar eigenlijk mogen we daar niet van schrikken.

Voor een groep mensen zijn deze beelden voldoende om de stap naar vegetarisme of veganisme te zetten, maar dat vindt niet iedereen een smakelijk idee. Daarom wordt ook het idee van een vleestaks geopperd. Als een vettaks mogelijk is, waarom een vleestaks dan niet. Vooral in Nederland wordt al langer ernstig gediscussieerd over de mogelijkheid van zo'n taks, onder meer door de Partij voor de Dieren.

Voorstanders vinden het een win-win-idee: als vlees duurder wordt, zal het minder geconsumeerd worden, wat goed is voor de gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Maar tegenstanders werpen dan weer op dat zo'n taks de kloof tussen arm en rijk kan vergroten: alleen wie genoeg centen heeft, kan zich nog een steak (of ribbetjes) veroorloven. En vegetarische alternatieven zijn ook niet altijd goedkoop. Terechte bezwaren? Of moeten we de vleestaks zo snel mogelijk invoeren?

Nena Baeyens is communicatieverantwoordelijke bij EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Deze organisatie promoot plantaardige voeding en pleitte al in 2011 voor het onderzoeken van een vleestaks.