Ook Senaat schaft uittredingsvergoeding af

© Belga

Na de Kamer maakt ook de Senaat met onmiddellijke ingang komaf met de uittredingsvergoeding voor parlementsleden die vrijwillig vertrekken.

Het Bureau van de Senaat is het daarover eens geraakt. Omdat het om een beslissing van het Bureau gaat, hoeft ze niet langs de plenaire vergadering te passeren.

De discussie over de uittredingsvergoeding kreeg een nieuwe stroomopstoot toen bekend raakte dat oud-justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) duidelijk maakte zijn vergoeding te willen opnemen, terwijl hij ontslag neemt om voorzitter van Belgacom te worden.

Gewezen Senaatsvoorzitter en huidig vicerector aan de KU Leuven Danny Pieters (N-VA), die eerder van leer trok tegen die vergoedingen, verbaasde toen bekend raakte dat ook hij zijn vergoeding wilde opstrijken. Uiteindelijk zagen ze allebei van hun voornemen af.

De Conferentie van voorzitters in de Kamer besliste unaniem de uittredingsvergoeding af te schaffen voor Kamerleden die vrijwillig opstappen. Daags nadien volgde het Bureau van de Hoge Vergadering. De beslissing wordt ook onmiddellijk van kracht. Een uitzondering op de regel geldt voor gevallen van overmacht, bijvoorbeeld gezondheidsproblemen.

Een werkgroep van de verschillende parlementen in ons land zal zich buigen over de uittredingsvergoedingen aan het einde van de legislatuur voor wie niet herverkozen is. De regels daarover zouden vanaf de volgende legislatuur in voege treden. Ze zullen echter niet op de Senaat slaan, want die zal worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelentiteiten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content