Peter De Caluwe: ‘Eén keer ben ik gillend weggelopen uit de Algarve’

Peter De Caluwe: 'Ik kan in België doen wat ik wil.' © Karl
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

Peter De Caluwe is intendant van De Munt, die op vijf september, na een lange renovatie, heropend wordt. Om deze 15 vragen te beantwoorden had hij 15 minuten en 5 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

PETER DE CALUWE: Ik heb recht op zes weken, maar die neem ik bijna nooit helemaal op in de zomermaanden. Deze zomer heb ik vijf weken vakantie gehad, waarvan ik de helft op reis heb gespendeerd en de helft thuis.

Wat voor vakantieplannen maakt u?

DE CALUWE: Thuis ontvang ik graag vrienden voor de lunch of het diner. Ik werk ook in de tuin en aan het huis. Ontspannend, want zo kan ik mijn gedachten vrijmaken. Tijdens vakanties reis ik altijd naar de klassieke operafestivals. Die trip begint in de Provence en eindigt in Oostenrijk. Daarnaast gaan we bijna elk jaar naar Italië, en vooral naar Umbrië, waar we steeds bij dezelfde vrienden logeren. Vakanties zijn voor mij tradities.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

DE CALUWE: Ja, maar met wat meer afstand: ik lees dan niet elke krant. Tijdens de vakantie spendeer ik meer aandacht aan het wereldnieuws, want in België is het toch vaak komkommertijd. Bovendien is de zomer de periode van de klassieke muziekfestivals, en daar lees ik veel over.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

DE CALUWE: Mijn eerste reis met mijn levenspartner. Ik liet hem kennismaken met Verdi, Mozart en Wagner, mijn drie favoriete componisten. Voor hem was dat een eerste onderdompeling in mijn passies. We hebben bijna de hele reis in de auto of in jeugdherbergen geslapen. Maar in Salzburg zijn we wel naar de opening van de Festspiele gegaan. Daar stonden we – gelukkig in lange broek maar wel met korte mouwen – tussen de erg chique mensen. Dat contrast raakte me enorm.

Ik zit liever alleen op een heuvel met een mooi uitzicht dan tussen massa’s mensen op het strand

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

DE CALUWE: Ooit ben ik teruggekeerd naar een klein kasteelhotelletje in de Algarve waar ik mooie herinneringen aan had. Dat hotelletje was een klein optrekje geworden tussen grote appartementsblokken waar tot vijf uur ’s ochtends muziek klonk. We zijn gillend weggerend. Ik zit liever alleen op een heuvel met een mooi uitzicht dan tussen massa’s mensen op het strand.

Wat is het beste boek dat u op vakantie al hebt gelezen?

DE CALUWE:The Time of Our Singing. Een fantastisch boek over de zwart-Joodse cultuur in Amerika en het toelaten van zwarte zangers op het toneel. We hebben Kris Defoort en Ivo van Hove de opdracht gegeven om daarover een opera te maken. Zo krijgt dat boek toch een langer leven.

Welke boeken waren dat dit jaar?

DE CALUWE: Ik heb me verdiept in de Hongaarse schrijver Sándor Márai. Daarnaast zit ik ongeveer halfweg in Stem van de nog onbekende Vlaamse schrijver Daan Esch. Ik ben helemaal weg van dat boek en vraag me af welke ontvangst het zal krijgen.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

DE CALUWE: Het Calouste Gulbenkian in Lissabon. In de prachtige collectie daarvan vind je een perfecte samenvatting van de klassieke kunst, die bovendien op een heel overzichtelijke manier is samengebracht.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u in België nooit zou doen?

DE CALUWE: Ik kan in België doen wat ik wil.

Denkt u soms nog terug aan een vakantieliefde?

DE CALUWE: Ik heb er nooit een gehad – is dat wat saai? – maar ik ga altijd met mijn partner, met wie ik samen ben sinds mijn zeventiende, op vakantie.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

DE CALUWE: Neen, maar ik kan wel rationeler nadenken over de organisatie van De Munt en besluiten om dingen anders aan te pakken.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

DE CALUWE: Ik wil samen kunnen genieten. Voor het werk reis ik vaak alleen, maar dat zie ik niet als een vakantie.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

DE CALUWE: Na een dag of tien ontgiften kan ik de dingen wat meer op hun beloop laten. Toch ben ik altijd bezig met het werk. Zeker nu, want binnen enkele weken gaat De Munt opnieuw open en ik moet regelmatig controleren of alles goed loopt.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

DE CALUWE: Ik ben solidair. Ik gun de ander zijn overwinning en wil zijn bal niet wegkaatsen.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

DE CALUWE: De tijd gaat veel sneller op vakantie. Ik kan me dan veel intenser concentreren op mijn privéleven. Maar ook buiten de vakantieperiode ben ik een gelukkig mens.

Partner Content