PS: Flahaut verdedigt Di Rupo tegen kritiek socialistische mutualiteit en vakbond

André Flahaut (PS) © Image Globe

De positie van de voorzitter van de Franstalige socialisten staat ter discussie.

André Flahaut, minister van Begroting in de Franstalige Gemeenschap, verdedigt zijn PS-partijvoorzitter Elio Di Rupo. Hij is de architect van de heropbouw van de partij, hij moet de werf blijven leiden tot op het einde, zo reageert Flahaut op de verklaringen van topman Jean-Pascal Labille van de socialistische mutualiteit (Solidaris).

Kritiek

Labille zegt in een interview in Le Soir dat hij niet gelooft dat de PS een nieuw elan kan vinden met Di Rupo aan het hoofd. Voor Labille incarneert Paul Magnette de toekomst van de partij.

Labille, zelf gewezen PS-minister, erkent het werk dat is volbracht voor de ‘ideeënwerf’ maar betreurt dat er op het congres van Luik in november geen echt debat is geweest. De strategie van Di Rupo van autolegitimatie zal er in zijn ogen niet voor zorgen dat de PS in de goede krachtsverhoudingen wordt geplaatst.

‘De ideeën zijn krachtiger dan een persoon. De partij is belangrijker dan deze of een andere persoon. Ik geloof dat we nood hebben aan een nieuw elan met een nieuwe ploeg’, aldus de secretaris-generaal van de socialistische mutualiteiten. ‘Wie voor mij het beste de toekomst belichaamt, is Paul Magnette’, besluit hij en roept op tot interne verkiezingen.

Jean-Pascal Labille
Jean-Pascal Labille© Image Globe

De secretaris-generaal van de Waalse FGTB, Thierry Bodson, heeft inmiddels aan Le Soir en de RTBF laten weten dat hij zich aansluit bij de verklaringen van Labille.

Eenheid

Flahaut is het er niet mee eens. ‘Ik ben voogdijminister van de Regie der Gebouwen geweest. Ik heb kunnen vaststellen dat, telkens men van architect verandert tijdens werken, het een janboel werd.’

Voor Flahaut doet Di Rupo de job en is er geen plaats om dat in twijfel te trekken. Partijvoorzitter Di Rupo heeft de zaken ter hand genomen, een grote ideeënwerf samengeroepen en statutaire hervormingen ingezet naar deugdelijk bestuur. ‘De veroorzakers van moeilijkheden heeft hij, met respect voor het recht op verdediging, naar de uitgang geduwd.’

‘We hebben nood aan een duidelijke lijn en discipline. De partij heeft volgens de statuten beslist dat het voorzitterschap zal vernieuwd worden na de coalitievormingen in 2019. Magnette heeft ook laten weten dat hij op het gepaste ogenblik kandidaat zal zijn’, aldus Flahaut.

De minister van Staat doet een oproep tot ‘eenheid en cohesie’ van de socialisten. ‘Niemand zal ons geschenken doen in 2019. Niet de MR, noch de CDH, dat hebben we pas nog gezien. We kunnen ook niet rekenen op de PTB. Ecolo observeert de toestand en Maingain oogst de vruchten’, besluit Flahaut.

De Waals-Brabander is op dit ogenblik de enige binnen de PS die spreekt. Verder zwijgt iedereen, de voorzitter incluis.

Partner Content