Rentestijging op komst: wat betekent dit voor uw portemonnee?

© BelgaImage
Ewald Pironet

‘Leg een spaarbuffer van zes maandlonen aan. Koop een fiets!’ Knack gidst u door de rentestijging.

Het beloven spannende maanden te worden in de financieel-economische wereld, en ze zullen grote gevolgen hebben voor uw portemonnee. Sinds het uitbreken van de financiële crisis tien jaar geleden hield de Europese Centrale Bank (ECB) de rente kunstmatig laag. Daarmee hoopte ze de economie aan te zwengelen. En wel op twee manieren. Om te beginnen zorgt een lage rente ervoor dat lenen goedkoop is. Als er meer geleend wordt, bijvoorbeeld om een huis te kopen of een nieuw dak te leggen, stimuleert dat de economie. Aan de andere kant zorgt de lage rente ervoor dat een spaarboekje nauwelijks nog iets opbrengt. Dat kan spaarders ertoe aanzetten om minder geld op een spaarboekje te zetten en meer spaargeld te investeren. Ook dat is goed voor de economie.

Rentestijging op komst: wat betekent dit voor uw portemonnee?
© illustraties ZAZA

De economie is nu aan de betere hand. Vorig jaar kende België een groei van 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), voor Europa was het zelfs 2,5 procent. Sinds 2007 was de economie niet meer zo sterk gegroeid, en zowat alle economen verwachten dat de economische groei nog wat zal aanhouden. Het gevolg is dat de ECB langzaam het geweer van schouder zal veranderen. Verwacht wordt dat ze ergens vanaf september voorzichtig een eind zal maken aan het erg lage rentebeleid. De rente zal dus opnieuw aantrekken, het einde van het goedkope geld komt in zicht. Dat heeft zo zijn gevolgen voor ons spaargeld en het geld dat we willen lenen. Wat betekent dat concreet? Laten we beginnen bij de spaarboekjes, die ook na tien jaar van uiterst lage rente nog altijd heel geliefd zijn bij de Belgen.

1. Sparen

De Belg is het voorbije decennium koppig blijven sparen op spaarboekjes, ook al brachten die niets meer op. De rente op een klassiek spaarboekje bedroeg 0,11 procent, maar de inflatie (de stijging van de levensduurte) bedroeg vorig jaar 2,1 procent. Dat betekent dat het geld op een spaarboekje je 2 procent armer maakte. Concreet: wie 100.000 euro op een spaarrekening parkeerde, verloor daar met de lage rente en de hoge inflatie 2000 euro op.

Komt daar verandering in als de ECB de rente opdrijft? Niet meteen. De banken zullen wel héél geleidelijk de rente op spaarproducten zoals kasbons en termijnrekeningen optrekken, maar van een verhoging van de rente op het spaarboekje is nog lang geen sprake. Geld op een spaarboekje zal met de inflatie ook dit jaar eerder een verarming dan een verrijking veroorzaken.

Nu heeft geld op een spaarboekje ook een aantal voordelen. Zo kun je het nooit helemaal kwijtspelen, de overheid staat garant voor 100.000 euro per spaarrekening. Bovendien kun je onmiddellijk beschikken over dat spaargeld. Daarom wordt vaak aangeraden om toch een spaarbuffer aan te leggen, een reservepot voor als bijvoorbeeld uw wasmachine plots stuk gaat. Hoe groot die buffer moet zijn, hangt af van een aantal factoren, zoals uw leeftijd, gezinssituatie, inkomen en of u over een eigen woning beschikt. De vuistregel is dat u het best een spaarbuffer hebt van zes tot twaalf keer uw nettomaandloon.

2. Beleggen

U zou ook een deel van uw geld kunnen beleggen, bijvoorbeeld op de beurs, in de hoop dat dit meer opbrengt dan een spaarboekje. De Brusselse beurs beleefde vorig jaar een grand-crujaar: de Bel20, de index met de twintig voornaamste aandelen op de Brusselse beurs, noteerde meer dan 10 procent winst. En dat is dan nog zonder de dividenden gerekend. Ook voor 2018 zijn de vooruitzichten rooskleurig – in de maand januari alleen al klom de Bel20 3,7 procent.

Rentestijging op komst: wat betekent dit voor uw portemonnee?
© illustraties ZAZA

Beleggen in aandelen kan dus heel wat meer opleveren dan een spaarboekje, maar je kunt er ook veel meer mee verliezen. Denk maar aan het ‘goede huisvader’-aandeel Fortis dat ooit in een paar weken tijd nauwelijks nog iets waard was. Daarom is enige goede raad hier op zijn plaats. Wantrouw adviseurs die u gouden bergen beloven. Geloof ook niet meteen wat een bankbediende u vertelt, vaak zijn het verkooppraatjes. Koop minstens twintig verschillende aandelen om het risico te spreiden. En let op voor de kosten als u wilt beleggen via beleggingsfondsen, want die knabbelen onmiddellijk aan de winst.

U kunt natuurlijk ook avontuurlijk beleggen in kunst, auto’s, horloges, antiek of… bitcoins. Besef wel dat het risico hier heel hoog ligt. Als men zegt dat u alleen in aandelen mag beleggen met geld dat u kunt missen, dan geldt dat zéker voor zulke alternatieve investeringen.

3. Investeren

Natuurlijk kun je je geld ook investeren, bijvoorbeeld in een huis. Dat doen nog steeds de meeste Belgen. Vorig jaar werd een recordaantal huizen en appartementen verkocht. Veel landgenoten gingen daarvoor geld lenen, wat dankzij het lagerentebeleid van de ECB historisch goedkoop was. Nu daar stilletjes een eind aan komt, zal de rente op de hypothecaire kredieten ook langzaam gaan stijgen. Lenen wordt dus minder aantrekkelijk.

Omdat lenen duurder zal worden en omdat de registratierechten in Vlaanderen werden hervormd, wordt verwacht dat de druk op de vastgoedmarkt wat zal afnemen. Niet dat de prijzen voor woningen en appartementen zullen dalen. Bij KBC verwacht men dat de vastgoedprijzen in 2018 nog met 2,5 procent zullen stijgen. Veel landgenoten blijven een huis als een goede investering beschouwen. Het is een extra pensioenpijler, want tegen de tijd dat je met pensioen gaat is de lening afbetaald en hoef je geen huur meer te storten.

Wie al een huis heeft, kan zijn geld investeren in het energiezuiniger maken van de woning, en bijvoorbeeld een nieuw dak en nieuwe ramen plaatsen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt ook in de energiefactuur en is dus goed voor uw portemonnee. En investeren in een tweede woning? Als u zelf kunt genieten van een appartement aan zee of een huisje in de Ardennen, moet u voor uzelf uitmaken hoeveel dat u waard is. Maar als u wat wilt bijverdienen door vastgoed te verhuren, moet u goed uw huiswerk maken en mag u niet vergeten dat u als verhuurder voor heel wat kosten zult moeten instaan.

U kunt natuurlijk ook nog in andere zaken investeren, zoals in een (extra) diploma voor u of uw kinderen. Maar de gouden tip blijft: koop een fiets. Goed voor uw gezondheid, goed voor het milieu. Reken op 700 euro voor een stadsfiets en 2500 voor een elektrische fiets. En vergeet niet om er een fluohesje (5 euro) en een helm (70 euro) bij te kopen. Of de rente nu fel of zwakjes aantrekt, de kans is groot dat die fiets uw allerbeste investering blijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content