Rzoska (Groen) over politieke mandaten: ‘Vlaamse regering moet voor eigen deur vegen’

Björn Rzoska (Groen). 'Als ik een deel van mijn wedde moet afstaan, dan is dat maar zo.' © /

Ook Vlaanderen beschikt over een kluwen van agentschappen waarin bepaalde politieke mandatarissen forse vergoedingen opstrijken. Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, wil dat de Vlaamse regering orde op zaken stelt.

Vlaanderen telt meer dan 76 agentschappen en autonome instellingen die samen goed zijn voor meer dan 350 politieke mandaten. De vergoedingen lopen op tot 29.000 euro bruto per jaar, schrijft Het Laatste Nieuws.

Voor het eerst werpt een studie licht op een weinig bekend circuit van politieke postjes. Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, vroeg bij alle ministers info op over de bestuursraden van de agentschappen die verbonden zijn aan hun kabinetten. Het gaat om bekende bedrijven als De Lijn en VDAB, maar ook om minder bekende als Participatiemaatschappij Vlaanderen en Vlaamse Havens.

8.400 euro voor twee vergaderingen

Uit de gegevens die Rzoska verzamelde, blijkt dat er in sommige bestuursraden fikse bedragen betaald worden. Zo verdiende de voorzitter van Vlaamse Havens in 2016 bijna 8.400 euro bruto, terwijl daar maar twee vergaderingen tegenover stonden.

Ook bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), het Vlaamse Energiebedrijf (VEB) en de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) worden forse bedragen betaald. Het gaat om zitpenningen van 620 euro bruto (drie keer zoveel als bij reguliere intercommunales) en jaarlijkse, vaste vergoedingen van 2.900 euro tot meer dan 12.000 euro bruto. Op die manier verdiende Koen Kennis (N-VA) als voorzitter van PMV in 2016 meer dan 26.000 euro. Hugo Leroi, die een CD&V-stempel heeft, kreeg bij LRM 25.000 euro, meldt Het Laatste Nieuws.

‘Voor eigen deur vegen’

Vooral mandatarissen van N-VA en CD&V horen bij de grootverdieners. “Wat nogmaals aantoont dat N-VA een traditionele partij is geworden”, vindt Rzoska. “Dit is niet de kracht van verandering, maar de kracht van zelfbediening.”

Groen eist de stopzetting van die praktijken en een limiet op de vergoedingen. “De Vlaamse regering is niet geloofwaardig als ze niet voor haar eigen deur veegt.” Rzoska verwijst daarmee naar Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die nadat de storm opstak rond de intercommunales, een striktere controle op de vergoedingen en de mandaten beloofde.

Partner Content