Schauvliege agendeert verpakkingsplan pas ‘als de tijd daar rijp voor is’

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) © Belga

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zal haar verpakkingsplan agenderen op de ministerraad als de tijd daar rijp voor is. Dat zei viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) woensdagochtend op Radio 1.

De Vlaamse regering heeft vrijdag traditioneel een loodzware agenda, op de laatste dag voor het reces. Op de rol staat onder meer de uitvoering van de betonstop, het klimaat- en energieplan en een nieuwe boskaart. Het langverwachte verpakkingsplan van Schauvliege, met als bekendste maatregel de invoering van statiegeld op drankverpakkingen, zal tegen de verwachtingen in niet aan bod komen.

‘Joke Schauvliege zal het dossier agenderen als ze vindt dat de tijd rijp is’, zegt Hilde Crevits. ‘Ze heeft nooit aangekondigd dat het vrijdag op de agenda zou staan.’

Dat het plan is afgeschoten door N-VA en Open Vld klopt volgens Crevits niet. ‘Het plan is totaal niet opgegeven. Als je kijkt naar de commotie over wat mensen achterlaten op onze stranden is het ook absoluut dringend (…) Iedereen is het erover eens dat er een verpakkingsplan moet komen. We zien ook dat er een grote groep gemeenten achter staat. Maar je moet de juiste keuzes maken in de juiste cadans.’

Tommelein: ‘Afvalplan zou wél op ministerraad moeten staan’

Het afvalplan zou vrijdag wél op de ministerraad van de Vlaamse regering moeten staan. Dat vindt Bart Tommelein, viceminister-president van Open Vld in de Vlaamse regering. Volgens Tommelein moet het zwerfvuilprobleem dringend aangepakt worden, maar moet men daarbij verder durven kijken dan ‘de symboliek van statiegeld’. Er is nood aan een ‘mentaliteitsverandering’ en een ‘krachtdadig plan’, meent de Open Vld-minister.

Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering vrijdag geen beslissing neemt over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het verpakkingsplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), waarvan het statiegeld op blikjes en pet-flessen een onderdeel is, staat niet op de agenda van de laatste ministerraad van de regering voor het zomerreces.

Net als N-VA betreurt ook Open Vld-viceminister-president Bart Tommelein dat Schauvliege het dossier niet agendeert op de regering. ‘Er is een stevig en krachtdadig afvalplan nodig. Dit zou vrijdag wél op de agenda van de ministerraad moeten staan’, zegt hij in een reactie aan Belga.

Volgens Tommelein is zwerfvuil een ‘ernstig probleem’ dat dringend moet aangepakt worden. Maar daarbij is de invoering van statiegeld volgens de Open Vld’er ‘niet de enige zaligmakende oplossing’.

‘Op het strand liggen echt niet alleen maar plastic flessen en blikjes, idem voor Werchter of de Gentse Feesten. Wat met verpakkingen van etenswaren? Kauwgum, sigarettenpeuken? Ander plastic?’, aldus Tommelein. ‘In de eerste plaats is er een mentaliteitswijziging nodig’, meent Tommelein. En daarnaast moet er een ‘krachtdadig plan’ komen.

Dat plan moet volgens Tommelein onder meer voorzien in een grotere producentenverantwoordelijkheid, de evolutie naar een plasticvrije maatschappij en een strengere aanpak van zwerfvuil met daarbij een verhoogde pakkans en zware boetes.

N-VA betreurt uitstel

Coalitiepartner N-VA betreurt dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) haar verpakkingsplan vrijdag niet agendeert op de laatste ministerraad van de Vlaamse regering voor het zomerreces. Volgens de grootste regeringspartij was een ambitieus akkoord over een verpakkingsplan best haalbaar, maar dan zonder invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

‘Het is natuurlijk de minister zelf die beslist om het te agenderen of niet. Als zij oordeelt dat het nog niet rijp is voor een beslissing, is dat haar keuze’, zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.

Volgens Diependaele heeft Schauvliege een akkoord over het dossier zelf bemoeilijkt door het wat te laten aanslepen en dan plots over het statiegeld te communiceren op een moment dat het dossier nog niet was uitgeklaard binnen de regering. Diependaele: ‘Ze heeft zich als minister hard vastgepind op dat symbool van het statiegeld. Maar ze heeft dat gecommuniceerd zonder het voor te leggen aan de collega’s. Dan kan je natuurlijk vast komen te zitten. Ze had het dossier perfect kunnen uitdiscussiëren binnen de regering zonder eerst zelf over het statiegeld te communiceren.’

Schuilt er misschien een bewuste strategie achter de beslissing van Schauvliege? Door het dossier over de zomer te tillen, komt de discussie over het statiegeld natuurlijk terecht in de slipstream van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. En omdat heel wat steden en gemeenten zich hebben aangesloten bij de statiegeldalliantie, lijkt het voor CD&V misschien een manier om de druk in het dossier op te voeren. ‘Ik heb daar geen aanwijzingen voor’, reageert Diependaele. ‘Maar mocht dat wel het geval zijn, is dat wel bijzonder jammer en cynisch. Dit is een probleem dat heel veel Vlamingen aanbelangt. Om het dan om die reden uit te stellen, zou bijzonder cynisch zijn’, aldus Diependaele

SP.A: ‘Dit is de schaamte voorbij’

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over het uitstel van de beslissing over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. ‘Dit is de schaamte voorbij. Gewoon een schande’, zegt SP.A-parlementslid Steven Vandenberghe aan Belga.

Vandenberghe, zelf een groot voorstander van de invoering van statiegeld, is zwaar ontgoocheld. ‘Wachten tot de tijd rijp is? Vlaanderen is zijn voortrekkersrol rond afval- en zwerfvuilbeleid al lang kwijt, eerst internationaal en nu ook in eigen land. In Brussel en Wallonië wil men testprojecten starten om statiegeld in te voeren. Waarom kan dat niet in Vlaanderen? We zijn de enige regio die op de rem blijft staan, zonder alternatief.’

Vandenberghe is scherp voor de Vlaamse meerderheidspartijen. ‘Minister Schauvliege is wellicht te zwak om het statiegeld erdoor te krijgen. De N-VA springt dan weer van de hak op de tak en Open Vld blijft dwarsliggen’, aldus Vandenberghe. Vooral de houding van Open Vld en viceminister-president Bart Tommelein vindt de SP.A’er ‘onbegrijpelijk’.

‘Ik ben burgemeester aan de kust. Het zwerfvuilprobleem is hier gigantisch. Iedereen is voorstander van de invoering van statiegeld. Ook Bart Tommelein komt van de kust. Hij zegt dat hij iets wil doen aan het probleem van het zwerfvuil, maar hij blijft met zijn partij als enige vol op de rem staan voor de invoering van statiegeld. Dat is het zonlicht loochenen. Dat is hypocriet’, aldus Vandenberghe.

Vandenberghe gelooft niet dat er na de zomer plots een doorbraak zal komen in het dossier. ‘Uitstel begint in dit geval wel afstel te worden. Het ziet er naar uit dat deze regering deze legislatuur geen beslissing meer zal nemen’, meent de SP.A’er.

Partner Content