'Rajoy vertelde dat zijn regering woensdagochtend heeft beslist de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont formeel te verzoeken te verduidelijken of hij tijdens de bijeenkomst van het Catalaanse parlement dinsdagavond al dan niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen.

'Deze notificatie gaat gelijk welke maatregelen vooraf die de regering kan nemen binnen het raamwerk van artikel 155 van de (Spaanse) grondwet', legde Rajoy uit.

Het artikel laat de centrale overheid toe een regionale regering haar bevoegdheden te ontnemen zo die de grondwet met voeten treedt. Welke maatregelen dit precies inhoudt is niet vastgelegd maar zelfs een militair ingrijpen is mogelijk, al houden analisten dit voor onwaarschijnlijk.

'Indien Puigdemont de wet eerbiedigt, zal dit een einde maken aan illegaliteit en onzekerheid. Dit is wat we allemaal hopen, om een eind te maken aan de huidige situatie in Catalonië', zei de Spaanse regeringsleider volgens de krant El Pais.

Wat later tweette de Spaanse premier dat het antwoord van Puigdemont 'de gebeurtenissen van de komende dagen zal bepalen'.

Om 16.00 uur zal Rajoy meer uitleg geven in het parlement dat reeds bijeen is