Stemrecht op 16 jaar: ‘De meeste jongeren willen het zelf niet’

Lorin Parys: 'Stemrecht voor jongeren creëert twee categorieën burgers.' © .
Simon Demeulemeester

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) vindt het idee om 16-jarigen stemrecht te geven niet rechtlijnig.

1. Waarom bent u tegen stemrecht vanaf 16 jaar?

Omdat het niet consequent is. 16-jarigen die criminele feiten plegen, verschijnen niet voor de gewone rechtbank maar worden berecht via het jeugddelinquentierecht. Dat houdt meer rekening met de maturiteit van de dader. Als 16-jarigen al over voldoende maturiteit zouden beschikken om mee het beleid van ons land te bepalen, dan zouden ze ook matuur genoeg zijn om als volwassene berecht te worden. Dat is niet zo.

2. Elke Van den Brandt (Groen) draait het om: ze vindt dat jongeren tot 23 jaar volgens de meer barmhartige principes van het jeugdsanctierecht berecht moeten worden.

Dan gaan we echt aan de principes van het strafrecht morrelen. 18 jaar is voor deze samenleving het moment waarop je verantwoordelijk wordt voor je eigen daden. Je hebt die norm nodig om rechtsgelijkheid te garanderen. In het jeugddelinquentierecht is er een grotere variatie aan maatregelen voor hetzelfde feit.

3. SP.A, Groen, CD&V en Open VLD zien stemrecht – geen stemplicht – op 16 als een goede manier om jongeren warm te maken voor de politiek.

Daar heb je toch jeugdraden en jongerenafdelingen van politieke partijen voor? En hebben ze zich al afgevraagd of dat voorstel de gelijkheidstoets van het Grondwettelijk Hof zou doorstaan? Het creëert immers twee categorieën burgers: zij die naar het stemhokje móéten en zij die dat mogen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de meeste 16-jarigen zelf geen vragende partij zijn.

4. Is dit dan een non-debat?

Je mag dit debat best voeren, want niets is in steen gebeiteld. Maar wel liefst met goede argumenten.

5. U vindt 18 jaar een goede leeftijd om stemgerechtigd te worden?

Elke leeftijdsgrens is arbitrair. Onze samenleving voelt 18 jaar aan als een goed moment voor nieuwe rechten en plichten. Toch blijkt dat jongeren gemiddeld pas rond hun 25 à 26 jaar het ouderlijk huis verlaten. Veel belangrijker dan de leeftijd, is dat we rechten en plichten consequent aan elkaar koppelen. Kort gezegd: als je niet volwassen genoeg bent voor de lasten, dan ook niet voor de lusten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content