Toeleveranciers windparken: ‘De Backer riskeert jobverlies’

© Thinkstock

De toeleveranciers van de offshore-industrie reageren vol onbegrip op de plannen van staatssecretaris De Backer om de concessies van drie geplande windparken op zee te herroepen en te vervangen door een nieuwe aanbesteding.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) zei vrijdag in de tijd dat hij aan de regering wil voorstellen om de concessies van de drie laatst geplande windparken op zee (Seastar, Mermaid en Northwester) te herroepen. De verklaring is de revolutionaire daling van de prijzen bij buitenlandse windparken. Zo worden in Duitsland parken gebouwd zonder enige vorm van steun.

De plannen botsten al op onbegrip bij de investeerders in de windparken op zee. ‘Fnuikend voor het investeringsbeleid’, waarschuwen ze. Nu sluiten ook de toeleveranciers, vertegenwoordigd door de Belgian Offshore Cluster (BOC), zich aan bij het protest. ‘De schade die deze beslissing dreigt te veroorzaken zou wel eens groter kunnen zijn dan het voordeel dat de staatssecretaris hoopt te bereiken’, klinkt het. De Belgische toeleveranciers vrezen dat als buitenlandse investeerders de concessies gaan innemen, ze ook buitenlandse toeleveranciers gaan meenemen.

Voka-specialist Bart Vansevenant wijst bijvoorbeeld op de Deense speler Dong Energy, in overheidshanden. Zou de toelevering dan vooral niet uit Denemarken komen, vraagt de sector zich af. Op termijn kan de offshore-sector in ons land goed zijn voor 17.000 banen. De plannen van De Backer dreigen een ‘rem te zetten op die jobontwikkeling’, aldus Vansevenant

Partner Content