Vlaams Parlement houdt woensdag debat over kernuitstap

© belga

Zowel de Vlaamse als de Federale minister van Energie wil de kernuitstap niet op de lange baan schuiven, maar op Vlaams niveau wil N-VA alvast geen energiepact goedkeuren zonder de kernuitstap uit te stellen.

Het Vlaams Parlement organiseert woensdag een actualiteitsdebat over het interfederaal energiepact en de houding van de Vlaamse regering daarin. Het debat komt er op vraag van Vlaams Belang en sp.a en met de steun van Groen.

De federale regering en de regio’s van het land werken verder aan het veelbesproken interfederaal energiepact. Als het van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) afhangt, moet er nog dit jaar een akkoord gevonden worden over dat toekomstpact. Binnen de Vlaamse regering is afgesproken geen inhoudelijke uitspraken meer te doen over het dossier, maar vorige week raakte wel bekend dat N-VA geen pact zou aanvaarden zonder uitstel van de kernuitstap, die volgens de huidige planning in 2025 afgerond moet zijn.

Volgens N-VA dreigt die planning ons land met een zware factuur op zadelen, en is ook de energiebevoorrading niet verzekerd. De partij wil de kernuitstap daarom uitstellen.

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zei enkele weken terug nog dat een kernuitstap tegen 2025 nog steeds haar doel is. ‘Momenteel spreekt de N-VA niet namens de regering,’ zei ze.

Partner Content