David Van Reybrouck krijgt de Prix du livre européen voor Zink

© Stephan Vanfleteren

David Van Reybrouck ontvangt voor zijn boek Zink de Prix du livre européen, een prijs voor boeken die bijdragen aan een beter begrip van de Europese Unie als culturele eenheid.

David Van Reybrouck ontvangt voor zijn boek Zink de Prix du livre européen. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 6 december in het Europees Parlement in Brussel.

Van Reybrouck treedt hiermee in de voetsporen van eerdere winnaars, zoals Javier Cercas, Robert Menasse, Tony Judt en Roberto Saviano. De jury werd dit jaar voorgezeten door Florian Henckel von Donnersmarck, schrijver en regisseur van Das Leben der Anderen. De Prix du livre européen wordt toegekend door Esprit d’Europe, en wordt sinds 2007 uitgereikt aan boeken die bijdragen aan een beter begrip van de Europese Unie als culturele eenheid.

Wat geschiedenis doet met gewone mensen

Zink vertelt het verhaal van het vergeten land Neutraal Moresnet – een eeuw geleden het buurland van Nederland, België en Duitsland, aan de hand van de onwaarschijnlijke lotgevallen van één bewoner – die op zijn tweeënveertigste zonder ooit te verhuizen vijf nationaliteiten heeft gehad. Het boek is meer dan een accident d’histoire en roept de vraag op wat de grote geschiedenis met gewone mensen doet. Zink verscheen in 2016 als Boekenweekessay en was binnen enkele dagen uitverkocht. Het zal vanaf 15 februari 2018 weer leverbaar zijn.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, waarvoor hij onder meer de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010 kreeg. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer en werd zijn pamflet Tegen verkiezingen bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs.

Van Reybrouck schreef verder de theatermonoloog Para (2016) en Een jihad van liefde, waarvoor hij in 2017 samen met Mohamed El Bachiri het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap kreeg. In datzelfde jaar verscheen ook het essay Vrede kun je leren (samen met Thomas d’Ansembourg).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content