Knack Hercule Poirotprijs 2010 (4): Kisling & Verhuyck

Kisling & Verhuyck, een schrijversduo, is met ‘De duim van Alva’ de vierde kanshebber.

Na Patrick De Bruyn, Mieke de Loof en Bavo Dhooge vandaag als vierde op het lijstje van genomineerden voor de Knack Hercule Poirotprijs: Kisling & Verhuyck.

Het boek
Is ‘De duim van Alva’ misschien niet het spannendste boek van de vijf nominaties, dan zeker wel het dreigendste. Het Zuid in Antwerpen is tijdens de zes weken van de Sinksenfoor een plek van amusement en vertier, maar er gaat evengoed iets erg grimmigs uit van het hele gebeuren: de constante lawaai- en lichtoverlast, de wanordelijke mensenmassa die dagelijks in de wijk neerstrijkt, en de stijgende criminaliteit zorgen ervoor dat de zenuwen er gespannen staan. Het Grand Guignoltheater op de Foor, dat horrortoneelstukken zo levensecht mogelijk ensceneert, en het onheilspellende gedreun van de grootste attractie The Maiden wakkeren de controverse nog aan. En Het Zuid is zo al geen ‘gelukkige plek’, weten sommigen.

Ooit stond hier de gigantische folterburcht van de hertog van Alva, die als een soort kankergezwel in de stad de Antwerpenaren op de knieën moest krijgen. Ze was het toneel van de gruwelijkste executies en pijnigingen. Zinderen het leed en onrecht van eeuwen geleden nog na? Waart hier een slechte geest rond? Sommigen geloven er rotsvast in, anderen komt het verhaal goed uit. En als zij elkaar vinden in hun verzet tegen de Foor, gebeuren er dingen die niemand had voorzien.

Kisling & Verhuyck suggereren meer dan ze vertellen, schilderen onscherpe taferelen waar een onmiskenbare dreiging van uitgaat, en schetsen trefzeker hoe de malaise om zich heen grijpt: ‘De duim van Alva’ is een stilistische krachttoer die weinigen onbewogen zal laten.

De duim van Alva is uitgegeven bij De Arbeiderspers en kost 19,95 euro, ISBN 978-90-295-7301-6.


De schrijvers

Man en vrouw, Nederlandse en Vlaming, echtgenoot en echtgenote, en toch schrijft dit opmerkelijke duo met één pen. Wie welke passage op papier heeft gezet, is onmogelijk uit te maken. ‘De duim van Alva’ is al het derde boek dat Corine Kisling (Rotterdam, 1954) en Paul Verhuyck (Antwerpen, 1940) samen schrijven. Met succes, want ook het vorige, ‘Kwelgeest’, was goed voor een Poirotnominatie. Ze wonen in Zeeuws-Vlaanderen, waar hun eerste gezamenlijke roman zich afspeelt: ‘Het leugenverhaal’. Daarvoor schreven ze elk apart ook al vijf romans.


De reactie

Bent u blij met de nominatie? Paul Verhuyck: Uiteraard.

Waar gaat het boek over? Wat is het belangrijkste thema?
Het gaat over Antwerpen-Zuid nu: het is geen historische roman, maar er zijn gebeurtenissen uit het verleden die doorwerken, namelijk het feit dat die hippe wijk gebouwd is op het Zuidkasteel, de dwangburcht van Alva. Wat voor een soort van resident evil zou zorgen.

Was het een moeilijk boek om te schrijven?
We hebben het met veel plezier geschreven. We schrijven altijd met veel plezier. Er was wel wat onderzoek voor nodig, maar vanuit mijn achtergrond als docent (Franse en Occitaanse literatuur) is dat gemakkelijk. In een roman moet je die info wel niet te zwaar maken en vooral heel gedoseerd brengen, zodat je de lezer niet afschrikt, je staat tenslotte niet voor een auditorium.

Zit er veel van uzelf in het boek? Zelfs autobiografische elementen? Nee! Ik kan niet vertellen hoe het afloopt, maar wie het boek gelezen heeft, weet dat ik liever niets met de hoofdpersonages te maken heb… Ik ben wel Antwerpenaar, we hebben ook een tijd een huis gehad op Het Zuid en kennen de wijk goed. Maar van het bloedige verleden hebben we echt niets gevoeld. En wij hadden ook niets tegen de Sinksenfoor. Integendeel. Al waren klachten over overlast er wel legio. Al van in de middeleeuwen klagen mensen in Antwerpen trouwens van overlast door de kermis. Oorspronkelijk was die op de Grote Markt, en ze hebben die dan verplaatst naar het kerkhof, de huidige Groenplaats. Dat was wel een inspirerende gedachte: het volle leven tegenover de dood.

Waarom Antwerpen als actieterrein?
Onze boeken spelen zich af op plaatsen die we kennen: het eerste in ons dorp, het volgende in Leiden, waar ik jarenlang heb gedoceerd, en nu dus terug naar mijn roots. Martin Scorcese zei ooit: “Film what you know.” Zoiets proberen wij ook te doen: schrijven over dingen die we kennen.

Weet u al waar het volgende boek zich zal afspelen?
Mmmm… nee… We zijn daar een beetje bijgelovig in, en willen er niet te veel over kwijt.

Hoe gaat het samen schrijven? Dat is de meest gestelde vraag. We bepalen samen het onderwerp, dan verdelen we dat in hoofdstukken, die we elk apart schrijven. Dan komen we samen en veranderen we veel in mekaars hoofdstukken, zodat er een soort derde stem ontstaat: een auteur die niet helemaal Corine is, noch helemaal mij, maar echt Kisling & Verhuyck.

Het thrillerfestival Wie van de vijf genomineerden zal uiteindelijk winnen? Op vrijdag 18 juni wordt de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt in de Brugse Stadsschouwburg in het kader van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival. De winnaar ontvangt zijn prijs, een cheque van 5000 euro en een gegraveerde Montblancpen, uit handen het beroemde Britse thrillerduo Nicci French. Voor de uitreikingsceremonie en voor de diverse (veelal gratis) activiteiten rond thrillers op zaterdag 19 juni, zijn er nog kaarten beschikbaar. Meer info vindt u op www.poirotinbruges.be. Reserveren kan via In en Uit Brugge, op 050 44 30 60 of via www.ticketsbrugge.be.


Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content