80 jaar oorlog in 80 plekken

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) begon. In dat kader worden het hele jaar door in Nederland en deels over de grens activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Alles is terug te vinden op de website 80jaaroorlog.nl. De site bevat een landkaart met een overzicht van activiteiten en historische locaties tijdens dit herdenkingsjaar; van nagespeelde veldslagen tot theaterstukken en van fietstochten tot lezingen. Naast het verkennen van de kaart, kan men zich in een drietal audiotours rond laten leiden door Hans Goedkoop.

80jaaroorlog.nl is een initiatief van de NTR en het Rijksmuseum in samenwerking met het Dordrechts Museum, het Nationaal Militair Museum en Museum Prinsenhof Delft. Lokale comités en organisaties zijn aangehaakt op dit platform. Vanaf 28 september komt de NTR met een zevendelige televisieserie ’80 jaar Oorlog’, gepresenteerd door Hans Goedkoop. De serie schetst de ontwikkeling van een relatief kleine opstand naar een grootschalige ‘professionele’ oorlog. Lokale verhalen nemen daarbij een belangrijke plaats in.

Van 12 oktober tot 20 januari 2019 loopt in het Rijksmuseum de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog met bijzondere kunstwerken en spannende voorwerpen uit die tijd. Ze schetsen het beeld hoe geweld, opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het onverwachte ontstaan van het huidige Nederland en België: www.rijksmuseum.nl/80-jaar-oorlog

Partner Content