1 op de 4 zwangerschappen mondt in eerste zes maanden uit in miskraam

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een van de redenen voor die miskramen is een teveel van verouderde cellen in de baarmoeder. Een embryo kan daardoor uitgedreven worden.

Het is een hallucinant cijfer: een kwart van de zwangerschappen resulteert in het eerste halfjaar in een miskraam. Een klein aantal vrouwen krijgt ook miskraam na miskraam. Er zijn risicofactoren bekend, zoals ouderdom en overgewicht, en er kunnen genetische complicaties in het spel zijn. Maar een groot deel van de miskramen lijkt geen aanwijsbare oorzaak te hebben. Stress en een te zwaar gewicht tillen, zoals nogal wat mensen aannemen, zijn nooit gelinkt aan een verhoogde kans op een miskraam.

De in Engeland werkende Vlaamse gynaecoloog Jan Brosens vertelt in New Scientist dat zijn team indicaties heeft gevonden dat miskramen veroorzaakt kunnen worden door een afwijkende verhouding tussen stamcellen, verouderde cellen en afweercellen in de baarmoeder. In een gezonde baarmoeder vernieuwen stamcellen elke tien dagen de baarmoederwand. De oude cellen worden verwijderd door cellen uit het afweersysteem, anders kunnen ze ontstekingen veroorzaken.

Maar er kan van alles fout gaan met dat uitgebalanceerde systeem. Als de cyclus van afweercellen in het honderd loopt, of als er te weinig stamcellen zijn, kan er een teveel van oude cellen ontstaan. Dat is niet alleen schadelijk voor de baarmoeder, maar ook voor een embryo dat erin genesteld is. De vaststelling zou ook verklaren waarom vrouwen die meerdere miskramen hebben meestal toch makkelijk zwanger worden: een embryo kan zich normaal innestelen, maar wordt door afwijkingen in de baarmoeder naar buiten gewerkt.

Het is nu de bedoeling om de vaststellingen uit te werken in een plan om miskramen te voorkomen. Vooralsnog bestaat er geen efficiënte behandeling tegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content