Christophe Mortelmans wint Prijs van de Jonge Huisarts voor app die hartritme screent

© Getty Images/iStockphoto

Christophe Mortelmans heeft dit weekend de jaarlijkse Prijs voor de Jonge Huisarts ontvangen, waarmee Artsenkrant een jonge huisarts met een verdienstelijk eindwerk bekroont. Mortelmans kreeg de prijs omwille van zijn praktijktests met Fibricheck, een app die het mogelijk maakt hartritmestoornissen snel op te sporen.

Fibricheck werd enkele jaren terug ontwikkeld door drie Limburgse studenten die zo een nieuwe screeningmethode voor voorkamerfibrillatie wouden ontwikkelen. Door de wijsvinger van een patiënt een minuut op de camera van een smartphone te houden, kan de app al voorkamerfibrillatie op het spoor komen. Mortelmans vergeleek in zijn studie de app met een klassiek elektrocardiogram, en stelde vast dat ‘de eerste versie van Fibricheck goede resultaten neerzet.’

‘In de toekomst zou de huisarts deze applicatie kunnen ‘voorschrijven’ en de patiënt vragen deze x-maal daags te gebruiken wanneer hij of zij symptomen ervaart. Zo kunnen patiënten die anders onder de radar zouden blijven alsnog worden opgespoord,’ aldus nog Mortelmans, die momenteel in Nieuw-Zeeland aan de slag is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content