Lenteschoonmaak: wees voorzichtig met huishoudproducten

Na de kille, donkere wintermaanden krijgen we bij de eerste zonnestralen de kriebels om het huis op te ruimen en een ferme poetsbeurt te geven. Wees ondanks je enthousiasme voorzichtig als je huishoudproducten gebruikt.

Lenteschoonmaak: wees voorzichtig met huishoudproducten
© ISTOCK

Waarschijnlijk zit het in onze genen. Na de kille, donkere wintermaanden krijgen we bij de eerste zonnestralen de kriebels om het huis op te ruimen en een ferme poetsbeurt te geven. Je haalt de bezems en zwabbers uit de kast en poetst dat het een lieve lust is. Terwijl je vol concentratie bezig bent met de klus, geniet ook je (buiten) spelende kroost van de dagen die langer worden. Wees ondanks je enthousiasme voorzichtig als je huishoudproducten gebruikt. Mogelijk gebruik je die elke dag en ben je je van geen kwaad bewust. Toch kunnen de producten schadelijk en zelfs giftig zijn.

Vloeibare reinigingsmiddelen zijn sterk geconcentreerd en vaak kleurrijk verpakt in kleine capsules of zakjes. Een kind dat daarmee speelt, krijgt weleens een spat in het oog of kan het inslikken. Je haalt een knoopbatterij uit speelgoed, maar vergeet dat een peuter die weleens in de mond durft te nemen. In de tuin, waar je zoon oerwoudbewoner speelt, staan enkele mooie planten. Weet je of die giftig zijn? Een strip geneesmiddelen slingert rond op het nachtkastje. Je ukkepuk die doktertje wil spelen, vindt dat gedroomd materiaal. De bus javel weegt zwaar voor opa en hij giet een deel over in een lege frisdankfles. Hij voorziet die keurig van een etiket. Dacht hij eraan dat zijn kleindochter van 4, die dorst heeft, nog niet kan lezen?

Je kunt met een giftig product contact hebben door inslikken, inademen, inspuiten of aanraken (met huid, slijmvliezen of ogen). Niet elk product is even giftig. Dat maakt dat de symptomen van een vergiftiging kunnen verschillen.

Vermoed je een vergiftiging? Zorg ervoor dat je zelf niet in contact komt met het giftige product. Beoordeel de situatie en de toestand van het slachtoffer. Alarmeer de hulpdiensten via het telefoonnummer 112 als er ernstige symptomen zijn (bijvoorbeeld bewusteloosheid of ademhalingsmoeilijkheden) of als de toestand van het slachtoffer achteruitgaat. Vraag advies aan het Antigifcentrum via het telefoonnummer 070 245 245.

Over vergiftigingen bestaan heel wat adviezen, zoals het slachtoffer doen braken, melk te drinken geven of medicinale houtskool (‘actieve kool’) geven. In sommige gevallen kunnen die behandelingen nuttig zijn. In andere gevallen zijn ze gevaarlijk. Pas de behandelingen daarom enkel toe na advies van het Antigifcentrum of een arts.

Als iemand een chemisch product op de huid of in de ogen krijgt, moet je steeds overvloedig spoelen met water.

(MC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content