‘Sportpillen’ ter vervanging van lichaamsbeweging zijn niet zonder gevaar

© ISTOCK

Enkele weken geleden haalde ze het nieuws, de pil die dezelfde voordelen – vetverbranding en uithoudingsvermogen – zou bieden als lichaamsbeweging.

Fit worden door een pilletje te slikken in plaats van je schoenen te slijten op de looppiste: veel mensen geloven er wat graag in. De zogenaamde ‘exercise pill’ bestaat in verschillende gedaanten. Sommige ervan zijn de testfase voorbij en zijn in de (zwarte) handel verkrijgbaar als ‘voedingssupplement’ voor sporters.

Begin mei verscheen een studie over de GW1516-molecule. Die wijzigt het PPARδgen, dat een invloed heeft op de vetverbranding en het uithoudingsvermogen. Een eerdere studie had al aangetoond dat muizen waarbij het gen permanent gewijzigd werd echte marathonmuizen werden. Als ze de molecule gewoon toegediend kregen, verbeterde hun uithoudingsvermogen met 70 procent. De onderzoekers stelden ook een verhoogde vetverbranding vast, en een verminderde verbranding van glucose. De muizen bleken ook minder aan te komen en hun bloedsuikerspiegel bleef beter in evenwicht.

Verboden stoffen

De molecule werd in de jaren 90 ontwikkeld als middel tegen stofwisselingsziekten en hart- en vaatziekten. Het onderzoek werd stilgelegd omdat de molecule bij hoge doses een verhoogd risico op kanker met zich bracht. Dat schrok sommige onderzoekers niet af, die hoopten een oplossing te vinden voor mensen met diabetes, obesitas, een zittend leven of een handicap.

De doeltreffendheid en de onschadelijkheid voor de mens zijn nog helemaal niet aangetoond.

De zwarte markt bleef niet wachten op wetenschappelijk bewijs. Hoewel de doeltreffendheid en de onschadelijkheid voor de mens nog helemaal niet zijn aangetoond, wordt de molecule verkocht als voedingssupplement. Sommige atleten gebruikten ze tijdens de Olympische Spelen van 2008, maar het Wereldantidopingagentschap was er snel bij om het gevaarlijke goedje aan de lijst met verboden stoffen toe te voegen.

GW1516 is nog altijd verkrijgbaar via het internet, net als stoffen die gelijksoortige effecten beloven. Nochtans toont een literatuurstudie over de ‘exercise pills’ zeer duidelijk aan dat ze niet zonder gevaar zijn: ze hebben in geen geval dezelfde positieve effecten als echt sporten, en sommige kunnen bijvoorbeeld ernstige spieratrofie veroorzaken.

(Carine Maillard)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content