“Duurzaamheid is het hart van onze missie”

Zaakvoerder Wouter Torfs van Schoenen Torfs. © Liesbet Peremans

Schoenen Torfs werd, met meer dan 70 vestigingen en meer dan 600 werknemers verspreid over heel Vlaanderen, al 8 keer uitgeroepen tot ‘Beste werkgever van België’. Maar het bedrijf pakt niet enkel zijn werkomgeving en personeelsbeleid slim en succesvol aan. Ook op het gebied van duurzaamheid, sorteren en recycleren, weet het van wanten. Zaakvoerder Wouter Torfs vertelt.

Een sensibiliseringscampagne om bedrijven beter te laten sorteren, wat vind je daarvan?

TORFS: “Ik vind het zeer pertinent. Vooral als je weet dat we in Vlaanderen als particulieren bij de koplopers van de wereld zijn. Waarom zouden bedrijven en kmo’s niet kunnen doen wat de individuele burger wel kan?”

Wat doen jullie allemaal op dit vlak bij Schoenen Torfs?

TORFS: “Duurzaamheid is het hart van onze missie. Een van de dingen waar we erg trots op zijn, is een succesvol recyclageproject dat ‘Ten Afval’ heet. Wanneer een van onze winkels wordt verbouwd, mogen onze medewerkers hem komen ontmantelen en al het oude materiaal – meubelen, parket, verlichting – mee naar huis nemen voor eigen gebruik. Vroeger werd alles op de container gegooid en afgevoerd, wat ons veel geld kostte en allesbehalve duurzaam was. Door ‘Ten Afval’ worden die materialen uit de afvalstroom gehaald en krijgen ze een tweede leven. Een pure win-win: het is beter voor het milieu, we hoeven geen aannemer en geen stortkosten meer te betalen en onze mensen zijn er blij mee.”

Was je op de hoogte van de nieuwe sorteerverplichting die in de pijplijn zit? En vind je het nuttig dat de overheid kmo’s aanspoort om een tandje bij te steken?

TORFS: “Ik was niet op de hoogte. Ik ben absoluut geen fan van overregulering – ik vind dat onze Vlaamse overheid er soms een handje van weg heeft om voor alles keizer-koster te willen spelen – maar aangezien dit over het milieu gaat én over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, juich ik dit initiatief wel toe.”

Vlamingen behoren individueel tot de beste sorteerders ter wereld, maar de kmo’s kunnen het nog wel wat beter doen. Wist je dat?

TORFS: “Nee, vanuit mijn perspectief en wetend wat we hier allemaal in het bedrijf doen, nam ik aan dat de kmo’s het even goed deden. Ik denk dan: ‘De mensen in die kmo’s zijn toch dezelfde mensen die ’s avonds hun netjes gesorteerde vuilnis buiten zetten?’ Maar het goede nieuws is wel dat het potentieel dus aanwezig is om het beter te doen en vooruitgang te boeken. Ik denk dat het ook te maken heeft met ownership: als sorteren niemands verantwoordelijkheid is, staat die vuilnisbak daar maar te staan en gooit iedereen er alles in zonder nadenken. Sensibilisering heeft dus zeker zin.”

Ik sorteer

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stelt zich tot doel om tegen 2022 te gaan voor 15% minder bedrijfsrestafval. Met dit project wil OVAM vooral de kmo’s en hun werknemers sensibiliseren om meer aandacht te besteden aan het sorteren van afval, en door het correct beheer van afvalstromen bij te dragen aan de circulaire economie en onze ecologische doelstellingen.

Meer info

www.iksorteer.be; www.cirkeltips.be

Lees hier de andere artikels van dit dossier.