Het geheim van moeiteloos sparen

Meer sparen. Het is de wens van heel veel mensen, maar in de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig te zijn. Sparen bestaat uit twee basisprincipes: het verwerven van spaargeld en vooral het bewaren van dat geld. Hoe minder u geneigd bent om uw gespaarde geld aan te spreken, hoe sterker uw spaarkracht zal groeien. U kunt dit bijvoorbeeld doen door een mentale barrière in te bouwen. Rabobank.be zette een experiment op om u de kracht van die mentale barrière te tonen.

Sociaal psycholoog Sam Maglio deed onderzoek naar de factoren die financiële beslissingen beïnvloeden. Hij stelde vast dat de nabijheid van het geld een belangrijke rol speelt. Een barrière – mentaal of in realiteit – tussen onszelf en ons spaargeld bepaalt of we het al dan niet zullen uitgeven.

Rabobank.be zette een experiment op om de kracht van die mentale barrière aan te tonen. Twee groepen mensen namen gedurende tien minuten deel aan een bowlingspel waarbij elk spelletje tien euro kostte. Wie alle kegels omvergooide kreeg extra geld. Bij de start kregen de deelnemers een startbedrag van vijftig euro en dat mochten ze naar eigen wens verdelen over een speelpot en een spaarpot. Elke deelnemer moest wel minstens één spelletje spelen. Het overgebleven geld mochten ze meenemen naar huis.

Bij groep 1 stonden de spaarpot en de speelpot naast elkaar op tafel. De stap om geld uit de spaarpot te halen en op die manier verder te kunnen spelen, was hier niet zo groot. Bij groep 2 bleef de speelpot op de tafel staan, maar de spaarpot verhuisde wel naar een locatie buiten het zicht van de deelnemers. Hier was er dus duidelijk sprake van een barrière tussen het speelgeld en het spaargeld.

De resultaten van deze test bevestigen alvast het wetenschappelijk onderzoek. De deelnemers uit groep 1 lieten zich veel meer meeslepen door het spel want maar liefst 70 procent van de spelers haalde geld uit de spaarpot om verder te kunnen spelen. Het verschil met groep 2 was opvallend want hier haalde slechts 10 procent van de spelers geld uit het spaarpotje in ruil voor extra spelplezier. Het verdere verloop van het bowlingspel had geen invloed op hun vastberadenheid en doordat de mensen van groep 2 een actie moesten ondernemen om terug toegang te krijgen tot hun onzichtbare spaargeld, hielden ze zich beter aan hun spaarvoornemen.

Vertaald naar de spaarrealiteit leert deze test dat u beter uw spaarrekening aanhoudt bij een andere bank dan diegene waarbij u dagelijks bankiert. Zo komt u niet in de verleiding om het geld over te zetten naar uw zichtrekening. U kiest hierbij ook best voor een bank die geen kosten aanrekent voor het openen en bewaren van het geld. Op die manier kunt u uw spaarkracht versterken zonder extra moeite.

Wil u meer lezen over de psychologie van sparen? Ontdek de andere artikels in dit dossier.

Benieuwd naar uw eigen spaarkracht? Doe hier de test.