Het laatste woord

Kernenergie (1)

Onderzoekers Nathal Severijns en Griet Ceulemans bezondigen zich aan toekomstoptimisme in hun pleidooi voor thoriumcentrales (‘Kernenergie zonder afval en zonder gevaar: het kan’, Knack nr 25). ‘De eerste thoriumreactoren zullen pas tegen 2035 of 2040 commercieel operationeel zijn’, zeggen ze. Ik wil de toekomst van de stroomvoorziening van een land niet laten afhangen van een technologie die nog ontwikkeld moet worden – wat het onderzoek ernaar niet hoeft tegen te houden.

Een tweede tekortkoming is het verengen van energie tot stroom, wat een wijdverbreide denkfout is in het energiedenken in ons land. Tegelijkertijd wordt de verduurzaming van onze warmtevoorziening over het hoofd gezien. Het elektrische rendement van een kerncentrale bedraagt amper 30 procent. 70 procent van de energie wordt als restwarmte geloosd via koeltorens. Bij de meest performante STEG-centrales gaat nog altijd 35 à 40 procent energie als restwarmte verloren. Volgens de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Bond Beter Leefmilieu kan 40 à 60 procent van de residentiële warmtevoorziening van Vlaanderen via warmtenetten geleverd worden met restwarmte uit industrie en elektriciteitsproductie. Zolang we restwarmte ongestraft blijven dumpen bij de vogels en de vissen zal geen enkele technologie een duurzame toekomst garanderen.

Bram Pauwels, Brugge

Kernenergie (2)

Wat men ook mag beweren, groene energie kan onze energiebehoeften niet dekken. Gascentrales verhogen de CO2-uitstoot dan weer, wat ook niet gewenst is. Dan blijft er weinig keuze over. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen zal kernenergie in de toekomst wellicht de enige verantwoorde energiebron blijken.

Gerrit Defreyne, Kortemark

Kernenergie (3)

Voor mij was het onbegrijpelijk dat het alternatief van thoriumkerncentrales nooit in het debat verscheen, terwijl er in België veel kennis over aanwezig is, zowel in het puur academische milieu als in het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Ik hoop dat deze publicatie het debat naar een hoger niveau mag leiden.

Wat de tijdelijke inzet van gascentrales betreft: er staat in Nederlands Limburg een vrijwel nieuwe gascentrale van Essent-RWE werkloos te zijn. De Duitse eigenaars lobbyen om ze aangesloten te krijgen aan het Belgische net. Het enige wat technisch ontbreekt voor de koppeling is een hoogspanningslijn van ongeveer 17 kilomter. Ik hoop dat deze opportuniteit ernstig wordt bekeken.

Xavier van Engelen

N-VA

Na het lezen van het artikel ‘Maakt Bart De Wever dezelfde fout als Yves Leterme’ (Knack nr. 26) vraag ik me af waar de N-VA écht voor staat. Naargelang het uitkomt kan dat nogal eens verschillen. Als ik het goed begrepen heb, primeert soms het communautaire, soms het socio-economische, soms het pro-Europese, soms het anti-Europese, soms de migratieproblematiek. Wat wel een constante is: wie niet meegaat met het stokpaardje van het moment krijgt het verbaal zwaar te verduren.

Marlene De Smedt

Brussel

Onze hoofdstad blijft een wansmakelijk politiek kluwen (‘Breekt de PS onder het gewicht van de schandalen?’, Knack nr. 26). De Vlaamse politici hebben niet kunnen beletten dat Brussel een zelfstandig derde gewest werd. De brave Vlaamse belastingbetaler heeft daarvoor de rekening betaald. Bij de staatshervorming van 2011 heeft Brussel een herfinanciering in de wacht gesleept: om en bij de 600 miljoen euro. Hiertegenover werd geen enkele eis van ‘goed bestuur’ gesteld. De storm over de fusie van de negentien gemeenten en de hervorming van de zes politiezones is alweer geluwd, en er verandert niets aan die hemeltergende situatie. Op 14 oktober moet het Brusselse kiesvee weer gedwee naar de stembus, zodat nadien meer dan 700 politieke mandaten netjes kunnen worden toebedeeld.

Marc Journée, Liedekerke

Alcoholverbod

Hoogleraar Frieda Matthys is heel duidelijk: ‘Als je iets verbiedt, wordt het níét extra aanlokkelijk’ (Knack nr. 25). Volledig akkoord, maar dan vraag ik me af waarom andere experts een tegengesteld discours hanteren als het over cannabis gaat. Daar moet volgens die experts een gedoogbeleid worden gehanteerd om te beletten dat de verboden vrucht aantrekkelijk wordt.

Als moeder en arts weet ik dat de verboden vrucht iets aantrekkelijks kan hebben, maar dat het een totaal verkeerde benadering is om daaruit te besluiten dat iets verbieden sowieso aanleiding zou geven tot meer gebruik. Een verbod moet gekoppeld worden aan informatie, preventie, sensibilisering, controle, en indien nodig sancties. Daarop blijft het wachten, al twintig jaar. Ik steun de verhoging van de leeftijdsgrens voor het gebruik van alcohol. Maar wat heeft verslavingsexperts zowat twee decennia geleden bezield om onze jeugd zo fout te begeleiden in de verslavingsproblematiek van cannabis?

dr. Mireille Vergucht, Haacht

Personen met een handicap (1)

Mindervaliden die gaan samenwonen of trouwen krijgen een koude douche: ze verliezen hun uitkering (‘Een handicap? Straf voor wie trouwt of werkt’, Knack nr. 25). Alsof je niet langer mindervalide zou zijn omdat je met iemand samenwoont. De beschaving van een samenleving lees je af aan de manier waarop ze met de zwaksten omgaat.

Lieselot Hermans

Personen met een handicap (2)

Als vrijwilliger in de wereld van mensen die geboren worden met een beperking lees ik dat zij een inkomen krijgen dat beneden de Europese armoedegrens ligt. Dat breekt mijn hart. Onderschat hen niet, ze weten goed dat ze achtergesteld zijn, sommigen moeten het doen met 25 euro per week voor kledij en vertier. Ga er maar aanstaan: veel vertier is er niet bij. Het is schandalig, als je weet dat degenen die hierover beslissen grootverdieners zijn.

J.P. Dullers, Bornem

Migratie

In ‘De oplossingen voor de migratiecrisis’ (Knack nr. 25) leggen drie internationale topexperts uit hoe het verder moet. Wat mij in deze drie interviews opvalt, is dat er nergens gesproken wordt over de kern, de hoofdoorzaak van de migratiecrisis: de bevolkingsexplosies in Afrika en andere delen van de wereld. Zolang het een taboe blijft om daarover te spreken, zal de migratiecrisis almaar verergeren en eindigen in een wereldwijde catastrofe.

Luc Vandeputte, Ledegem

Hasselt

Als Noël Slangen vindt dat er weinig leegstand is in de stad raad ik hem aan eens een wandeling te maken door de straten (‘Hasselt heeft een te hoog Anton Pieck-gehalte’, Knack nr. 24). Veel leegstaande panden, die een vuil en een onaangenaam gevoel geven, blijkbaar door te hoge huurprijzen. Quartier Bleu? De naam alleen al: je betaalt je er vast blauw aan een appartement. Het drugsprobleem in de stationsbuurt (zeg maar achterbuurt) verwondert me niets. Het station zelf is een beschamend aftands gebouw. Steven Vandeput heeft gelijk wanneer hij het heeft over het nieuwe stadhuis. Schandalig duur, en waarvoor? Zouden de inwoners niet meer hebben aan wat meer banken op de kleine ring en op het jaagpad langs het Albertkanaal? En tot slot lijkt het me een goed idee om niet de Dender maar wel de Demer open te leggen in de stad.

Gerd Vreven

John Coltrane

Hartelijk dank voor uw uitgebreide artikel over jazzsaxofonist John Coltrane (‘De kerk van John Coltrane’, Knack nr. 26). Ik was in 1965 ook op het jazzfestival van Comblain-la-Tour. Ik zag er Coltrane, en stond als aan de grond genageld. Dit concert steeg boven de muziek uit, het was een spirituele ervaring. Ik speel nog dagelijks Coltrane, en dat geeft me energie en geestelijke voldoening. Mocht de VRT-radio ook maar 1 procent van haar programmatie aan zijn muziek besteden (en dan niet rond middernacht) dan zou de wereld er een stuk beter uitzien.

Al Thielemans, Antwerpen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content