Waarom Henegouwers minder lang leven

Bergen, Henegouwen © iStock
Jeroen Zuallaert

In de provincie Henegouwen wordt een man niet veel ouder dan een doorsnee Mexicaan of Iranees. Dit is waarom.

De levensverwachting in ons land stijgt. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat de gemiddelde Belg in 2016 een levensverwachting had van 81 jaar en 5 maanden. In Vlaanderen (82 jaar en 5 maanden) ligt de levensverwachting het hoogste, gevolgd door Brussel (81 jaar en 5 maanden) en Wallonië (79 jaar en 8 maanden).

Nergens in België zijn zoveel invaliden.

Nergens ligt de levensverwachting zo laag als in Henegouwen. In 2016 werden Henegouwers gemiddeld 78 jaar en 8 maanden, bijna drie jaar onder het nationale gemiddelde. Bovendien neemt de kloof met de rest van het land toe. Vooral Henegouwse mannen doen het opvallend slecht. Zij worden gemiddeld 75 jaar en 8 maanden. Dat cijfer ligt dichter bij de levensverwachting van mannen in Mexico of Iran dan bij die van een West-Europese regio.

Volgens Geneviève Houioux, directrice van de studiedienst van het Observatoire de la Santé du Hainaut, is dat verschil in levensverwachting vrijwel volledig te wijten aan socio-economische factoren. ‘Vooral de oude industriebekkens, waar de armoede het hoogst is, scoren slecht. Het opleidingsniveau ligt er lager, waardoor de bevolking meer risicoverdrag vertoont. Ze eten ongezonder, roken en drinken vaker en bewegen minder. Daardoor komen er in Henegouwen in verhouding meer hart- en vaatziekten, kanker en diabetes voor.’

‘Henegouwen is voor alle gezondheidsindicatoren de slechtst scorende provincie’, zegt Houioux. Uit onderzoek van het Observatorium blijkt dat Henegouwers zich vaker niet gezond voelen dan de rest van het land. Ze sterven ook vaker op jonge leeftijd: het aantal doden onder de 65 ligt in Henegouwen maar liefst 38 procent hoger dan in de rest van België. De provincie telt het hoogste aantal invaliden, een aantal dat sneller toeneemt dan in de rest van het land. Daarbij speelt in Henegouwen ook een huisartsentekort. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen aangezien 61 procent van de Henegouwse huisartsen nu al ouder is dan 55.

Het opleidingsniveau ligt er lager, waardoor de bevolking meer risicoverdrag vertoont.

Geneviu0026#xE8;ve Houioux, directrice studiedienst Observatoire de la Santu0026#xE9; du Hainaut

Ook de toekomst van het Observatoire de la Santé du Hainaut, dat samenwerkt met de gemeentebesturen en OCMW’s om aan scholing en preventie te doen, is onzeker. Bij de zesde staatshervorming werd gezondheidspreventie geregionaliseerd. Bovendien wil de nieuwe Waalse regering het provincieniveau afschaffen, waartoe de verschillende observatoria nu behoren. ‘Wij zijn uiterst ongerust over wat er gaat komen’, erkent Houioux. ‘We werken nu al met bescheiden middelen. Verdere besparingen zouden ons werk erg bemoeilijken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content