De comeback van de bultrugwalvis

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In Zuid-Afrika worden opnieuw groepen van meer dan 200 bultrugwalvissen gespot.

Er is verheugend nieuws uit Zuid-Afrika: sinds kort worden daar geregeld groepen van soms meer dan 200 bultrugwalvissen waargenomen. Volgens PLoS One is het eeuwen geleden dat zulke grote concentraties gezien zijn. Het kan een signaal zijn dat de soort het goed doet, hoewel het niet uitgesloten is dat het gewoon om een reactie op veranderende voedingsomstandigheden gaat.

Zo’n 3 miljoen jaar geleden moet door een drastische verandering van de windomstandigheden boven onze oceanen ook de beschikbaarheid van voedsel voor walvissen veranderd zijn. Een studie in Proceedings of the Royal Society B stelt dat baleinwalvissen, zoals de bultrug, toen de kans kregen om extreem groot te worden: er was niet alleen meer voedsel, het was ook sterk verspreid – en grote dieren hebben meer mogelijkheden om over grote afstanden naar voedsel te zoeken.

Een studie in Functional Ecology rapporteert dat bultruggen hebben leren ‘fluisteren’ als ze merken dat er orka’s in de buurt zijn – orka’s durven jonge walvissen wel eens aan te vallen. Walvissen hebben een intense communicatie met elkaar, maar soms moeten ze dus discreet zijn. Ook dat kan hun succes in de hand hebben gewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content