Doden door overstromingen in Maleisië, Thailand en Sri Lanka

© Reuters

Landverschuivingen als gevolg van hevige moessonregens hebben in Sri Lanka al aan minstens 14 mensen het leven gekost. Ook in Maleisië, dat met de ergste overstromingen in decennia kampt, en Thailand zijn al doden gevallen als gevolg van het noodweer.

Sri Lanka wordt sinds een week getroffen door hevige moessonregens. Zowat 700.000 mensen werden het slachtoffer van de overstromingen en modderstromen en moesten hun huizen ontvluchten, melden lokale media. Slechts 80.000 mensen zochten onderdak in kampen of tijdelijke opvangplaatsen die door de overheid werden opgezet. De anderen verblijven bij familie of vrienden, aldus de autoriteiten.

In het district Badulla, op 220 kilometer van de hoofdstad Colombo, vielen al zeker 10 doden, aldus nieuwsagentschap Adaderana. De autoriteiten vrezen verschillende tientallen doden door een modderstroom die meer dan honderd huizen overspoelde in het district.

Golven in Hawaï

Maleisië krijgt langs zijn oostkust af te rekenen met de ergste overstromingen in decennia. Volgens BBC World zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen en hebben meer dan 100.000 mensen hun huizen moeten achterlaten. De oostelijke kustgebieden hebben tijdens het moessonseizoen altijd af te rekenen met overstromingen, maar hevigere regenval en sterkere winden hebben het leed dit jaar nog groter gemaakt, zeggen de autoriteiten.

Premier Najib Razak keert vroeger dan voorzien terug uit vakantie in de Verenigde Staten en zal enkele van de zwaarst getroffen gebieden bezoeken. Razak ligt onder vuur omdat hij op Hawaï golf speelde met de Amerikaanse president Barack Obama. Zijn Facebookpagina werd bestookt met oproepen om huiswaarts te keren en de ramp aan te pakken.

Obama en Razak op Hawaï
Obama en Razak op Hawaï© Reuters

Tien jaar na de tsunami

Ook in het zuiden van Thailand zijn door overstromingen minstens acht mensen om het leven gekomen. Hevige regens in de vier meest zuidelijke provincies hebben meer dan 1.415 dorpen getroffen.

Eerste minister Prayuth Chan-ocha heeft de regio vrijdag bezocht, vooraleer hij naar de herdenking van de tsunami van 2004 trok. Hij riep de vier provincies uit tot rampzones en heeft de autoriteiten opgeroepen de nodige hulp te bieden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content