Verboden egels te eten!

© .
Simon Demeulemeester

Bij nieuwe Belgen staat egel vaak standaard op het menu, maar de dieren zijn beschermd in ons land. Sonja Deneve, natuurgids, stelt voor om natuurbehoud op te nemen in het inburgeringstraject.

Natuurgids Sonja Deneve uit Bonheiden onderwijst als vrijwilligster Nederlands aan volwassen vluchtelingen of nieuwe Belgen. Tijdens een natuurwandeling vertelden nieuwkomers uit Marokko en de Balkan haar onlangs enthousiast: ‘Wij eten geregeld egel.’ Ze gaan ’s avonds op pad om de dieren te vangen. Toen Deneve hun vertelde dat egels in ons land beschermde dieren zijn, werd er smakelijk gelachen.

Vorig jaar veroorzaakte de Britse wereldkampioen boksen Tyson Fury een relletje toen hij vertelde dat hij egels at. ‘Ze zijn een delicatesse, zeker als je ze marineert in honing.’ Fury’s familie maakt deel uit van de Travellers, een van oorsprong Ierse groep zigeuners. Bij hen, net zoals bij andere zwervenden, zou de egel standaard op het menu staan. Ze hebben de gewoonte de dieren in klei te kapselen en vervolgens in de assen van een vuur te leggen. Na verloop van tijd kun je de klei wegkappen en blijft het vlees achter, ontdaan van stekels. Op het internet vind je ook recepten om doodgereden egels te ‘recupereren’.

Het Agentschap voor Natuur en Bos, dat in Vlaanderen instaat voor de bescherming van wilde diersoorten, is niet op de hoogte van de praktijk. Het heeft wel geregeld te maken met vooral Oost-Europeanen die ’s nachts zonder vergunning vissen, in de veronderstelling dat de vis er voor iedereen is. Nieuwe Belgen worden ook geregeld betrapt terwijl ze wilde paddenstoelen plukken, en ook dat is in Vlaanderen verboden.

Wat gedaan? ‘Laten we natuurbehoud opnemen in het inburgeringstraject’, stelt Sonja Deneve voor. Wat denkt het Agentschap Integratie en Inburgering daarvan? ‘Voor zover wij weten, worden er in de cursus maatschappelijke oriëntatie geen vragen gesteld over de pluk van paddenstoelen of het eten van beschermde diersoorten. Die cursus heeft bovenal als doel om de inburgeraars in korte tijd zelfstandig te laten functioneren. We onderstrepen daarbij wel onze gedeelde verantwoordelijkheid voor het milieu. Maar expliciete aandacht voor natuurbehoud? Die past niet binnen de doelstellingen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content