Vergelijkbaar groeihormoon bij worm en mens

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De hersenen beïnvloeden de activiteit van de schildklier – en omgekeerd.

Dankzij een gemeenschappelijke, 700 miljoen jaar oude voorouder hebben mensen en wormen een vergelijkbaar hormoon om hun groei te regelen. Het gaat om een hormoon uit de hersenen dat, bij de mens, de schildklier stimuleert om groeihormonen aan te maken. Het zou ook onze eetlust beïnvloeden. Hebben kinderen groeiproblemen, dan krijgen ze het hormoon toegediend om na te gaan of een tekort eraan de oorzaak is.

Een foetus draait op hormonen van zijn moeder tot zijn schildklier actief wordt

In Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijven biochemicus Isabel Beets en haar collega’s van de KU Leuven de ontdekking van het stimulerende hormoon in kleine rondwormen. Dat is speciaal, want die dieren hebben geen schildklier. De onderzoekers konden het gen voor het hormoon aan en uit zetten, waardoor ze zijn effect op de groei konden bestuderen: wordt dat gen uitgeschakeld, dan blijven de wormpjes een stuk kleiner dan normaal.

De onderzoeksgroep rond endocrinoloog Veerle Darras van de KU Leuven beschrijft in The Journal of Endocrinology hoe hormonen uit de schildklier dan weer belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat de juiste celtypes op het juiste moment ontstaan en op de juiste plaats in de hersenen de juiste connecties maken – is de schildklier van een foetus nog niet voldoende ontwikkeld, dan verzekeren hormonen van de moeder die sturing. Maar ook dat proces kan mislopen, onder meer door problemen met het transport van schildklierhormonen naar de hersenen. Er zijn medische middelen op komst om dat euvel te verhelpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content