Regering onderzoekt verlenging missie F-16’s boven Syrië en Irak

© Reuters

De regering wil de strijd tegen IS in Irak en Syrië voortzetten. “Zo toont ons land zich een betrouwbare partner op het internationale toneel”, klinkt het bij premier Charles Michel

De federale regering onderzoekt een verlengd verblijf van de Belgische F-16’s boven Syrië en Irak in de strijd tegen terreurgroep IS. Dat heeft premier Charles Michel dinsdag bevestigd in de Kamer. De knoop is nog niet doorgehakt, maar Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) toonde zich alvast een voorstander.

België had destijds met Nederland een beurtrol afgesproken om telkens een half jaar F-16’s uit te sturen. Dat moest de kosten per begrotingsjaar helpen drukken. Nederland heeft intussen echter laten verstaan dat het op 1 juli niet opnieuw zal overnemen. Twee weken geleden kwam daarop de vraag om langer actief te blijven.

Een eerste keer op een bijeenkomst van de internationale coalitie in Kopenhagen, daags nadien ook van de speciale VS-gezant Brett McGurk. “België is bereid na te gaan in welke mate het mogelijk is in te gaan op dat verzoek”, aldus Michel. “De inzet is echter niet opgenomen in de operationele planning voor 2017 van Defensie.” Er zouden dus extra middelen voor moeten worden gezocht.

Minister van Defensie Steven Vandeput sprak zich alvast expliciet uit voor een verlenging. “Mijn aanvoelen is, zeker na de vergadering met de coalitie in Kopenhagen, dat het komende half jaar beslissend zal zijn voor het militair verslaan van IS in Irak en Syrië”, schetste hij. “In die optiek ben ik zelf voorstander om alles te doen wat mogelijk is om eventueel een positief antwoord te geven.” De N-VA’er voegde er echter aan toe dat hij niet alleen kan verlengen. “Dit is een beslissing die regeringsbreed gedragen zal moeten worden.” Hoe dan ook zal “het ritme minder hoog” liggen na een eventuele verlenging, bevestigen verschillende regeringsbronnen.

België heeft nu nog zes F-16’s die vanuit Jordanië de strijd aangaan tegen IS, waarvan twee in reserve. Dat aantal zou worden teruggeschroefd naar vier. België zou de munitiekosten ook niet langer alleen willen dragen, of toch zeker niet de dure telegeleide systemen op de bommen. En als Nederland niet langer instaat voor de bescherming van de Belgische piloten en militairen, dan moet een andere bondgenoot dat doen, zo luidt een derde voorwaarde die insiders momenteel opsommen.

De regering zal “rationeel” beslissen op basis van de uitkomst van de gesprekken met Nederland en de coalitie, verzekerde Michel. Maar even belangrijk is natuurlijk om alle coalitiepartners op één lijn te krijgen. En daar lijkt het nog te schorten. Volgens een regeringsbron zou vooral Open Vld nog op de rem staan.

Voor premier Michel is het in elk geval belangrijk dat ons land zich een betrouwbare internationale partner toont. “De bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS wordt zeer gewaardeerd en versterkt het imago van ons land als geloofwaardige partner”, merkte de premier nog op, tijdens een debat in aanloop naar de Navo-top van donderdag.

Partner Content