‘600 miljoen Afrikanen zullen ook in 2030 geen stroom hebben’

© Reuters

Wereldwijd daalt het aantal mensen zonder elektriciteit heel snel. Maar in 2030 zullen nog altijd 600 miljoen Afrikanen geen stroom hebben, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Het aantal mensen dat geen toegang heeft tot elektriciteit, daalde van 1,6 miljard in 2000 naar 1,1 miljard vorig jaar, leert een nieuwe analyse van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

India

‘Ontwikkelingslanden in Azië boeken aanzienlijke vooruitgang’, zegt het IEA. ‘Veel landen in de regio zijn goed op weg om tegen 2030 universele energietoegang te realiseren. India zit op koers om die doelstelling al vroeg in de jaren 2020 te halen.’

India doet de laatste jaren enorme inspanningen. Het agentschap noemt het ‘een van de grootste succesverhalen ooit op het vlak van elektrificatie’.

Dat het aantal mensen zonder elektriciteit wereldwijd daalde met een half miljard, was voor het grootste deel de verdienste van India.

Afrika ten zuiden van de Sahara

Maar het zuiden van Afrika blijft achter, waarschuwt het IEA. ‘Ondanks de vooruitgang zullen 674 miljoen mensen in 2030 geen toegang tot elektriciteit hebben. 90 procent van hen woont in Afrika ten zuiden van de Sahara.’

Volgens de duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN in 2015 vastlegden, moet iedereen tegen 2030 toegang hebben tot elektriciteit. Een belangrijk deel van Afrika dreigt die doelstelling (SDG 7) dus niet te halen.

Koken op hout

Ook blijven nog te veel mensen ongezonde kookinstallaties gebruiken. 2,8 miljard mensen koken vandaag op solide biomassa (hout, mest), steenkool of kerosine. Tegen 2030 zullen dat er nog altijd 2,3 miljard zijn.

Bij de onvolledige verbranding van deze materialen komen ongezonde stoffen vrij in huis. Dat zal tegen 2030 nog altijd 2,5 miljoen mensen per jaar vroegtijdig doen sterven.

Ook hier scoort Afrika ten zuiden van de Sahara het slechtst. ‘Bijna 80 procent van de bevolking kookt er nog steeds op solide biomassa, een aandeel dat met 3 procentpunt gedaald is sinds 2000. Maar door de bevolkingsgroei is het aantal mensen dat nog steeds op solide biomassa kookt, gestegen van 240 miljoen naar 780 miljoen.’

Het IEA analyseerde de elektriciteitssituatie in 140 landen. Het is voor het eerst dat dit zo gedetailleerd bestudeerd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content