Aardbeving Nepal: ook vanuit België komt hulpverlening op gang

© AFP

Onder meer Artsen Zonder Grenzen en Rode Kruis zetten zich in om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Straks vertrekt ook een B-Fast team.

Rode Kruis Vlaanderen

Het Rode Kruis-Vlaanderen maakt 100.000 euro vrij uit het noodhulpfonds. Dat geld stroomt via de internationale Rode Kruisnetwerk onmiddellijk door naar de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Bovendien roept Rode Kruis-Vlaanderen de bevolking op om geld te storten. Bijdragen zijn welkom op het rekeningnummer BE 53 0000-0000-5353 met vermelding “Nepal”.

Het geld is dringend nodig om de getroffen bevolking van de meest levensnoodzakelijke dingen te voorzien. Het gaat dan om kookmateriaal, kleren, hygiënische producten, tentzeilen, voeding, enz. Dankzij het bestaande netwerk van zowel Rode Kruis-Vlaanderen als dat van het Nepalese Rode Kruis kan dat zeer snel en efficiënt tot bij de mensen geraken die die hulp écht nodig hebben.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Personen in Nepal en in het buitenland, ook in België, kunnen zich registreren op de website Family Links van het Internationale Rode Kruis. Ze kunnen hun familie en vrienden via de site laten weten dat ze veilig zijn. En ze kunnen ook hun huidige contactgegevens doorgeven. Personen die hun familieleden zoeken, kunnen deze lijst bekijken om informatie te vinden. Ze kunnen ook de namen van familieleden en vrienden registreren om ze te vragen contact met hen op te nemen.

Artsen Zonder Grenzen

Om 16 uur vertrekt een tienkoppig team van Artsen Zonder Grenzen (AZG) vanop Brussels Airport om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Maandag en dinsdag vertrekt telkens een vrachtvliegtuig met elk 25 ton hulpgoederen. Dat heeft woordvoerder Raphaël Piret aan Belga verklaard.

Naast AZG-ploegen die al vanuit India zijn gestuurd en een team dat vanuit Barcelona is vertrokken, zullen zondagnamiddag ook tien hulpverleners vanuit Zaventem vertrekken en via Doha naar Nepal reizen. Het team bestaat uit een chirurg, een anesthesist, dokters en verpleegkundigen. Daarnaast zal maandag en dinsdag telkens een vliegtuig met hulpgoederen vertrekken vanuit ons land (Oostende of een andere regionale luchthaven). De vrachtvliegtuigen zullen vooral medicijnen, chirurgische instrumenten en toestellen voor telecommunicatie en voor waterzuivering meenemen, omdat daar vooral nood aan is in Nepal.

B-Fast

Het team van B-Fast zal met een vliegtuig van Defensie vanop Melsbroek vertrekken, zo deelde de minister mee. Over het exacte tijdstip bestaat nog geen duidelijkheid. “Maar het zal wellicht niet voor 14 uur gebeuren. We moeten natuurlijk eerst al het materiaal aan boord krijgen”, aldus Reynders.

Samen met het Belgische team zullen ook enkele mensen uit Luxemburg en Duitsland met hetzelfde vliegtuig naar Nepal afzakken om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving die aan meer dan duizend mensen het leven heeft gekost. De minister deelde verder nog mee dat er nog altijd geen aanwijzingen van Belgische slachtoffers zijn.

Het team van B-Fast dat zondagavond naar Nepal vertrekt, neemt naast tien ton materiaal ook een hondenteam mee om er te helpen zoeken naar overlevenden onder het puin. Waar in het land het Belgische team zal worden ingezet, zal wellicht pas in Kathmandu duidelijk worden.

Ons land stuurt een ‘urban search and rescue’-team om te helpen zoeken naar slachtoffers in het door zware aardbevingen getroffen Nepal. De 43-koppige ploeg bestaat vooreerst uit mensen van de brandweer en de civiele bescherming, plus enkele militairen ter ondersteuning. Er reizen ook twee dokters en vier verplegers mee. Stappen nog mee op het vliegtuig: een management team met mensen van Binnen- en Buitenlandse Zaken, Defensie en Volksgezondheid, enkele mensen van het humanitaire VN-agentschap Ocha en het Emergency Response Coordination Centre van de EU en enkele Luxemburgse en Duitse experts. En ook iemand van koerierdienst DHL reist mee voor logistieke expertise.

Gezien de specifieke taak van de Belgische ploeg, bestaat de 52 kubieke meter aan cargo in de eerste plaats uit slijpschijven, breekijzers, hef- en ander zwaar materiaal. Voorts gaat het om communicatiemateriaal, voedsel, medisch materiaal en een heleboel tenten die onder meer moeten dienen als slaapplaats en commandocentrum. Wanneer het vliegtuig precies vertrekt uit Melsbroek, ligt nog niet vast. Wellicht zal ook pas in Kathmandu duidelijk worden in welke sector de Belgen zullen worden ingezet. Normaal gezien blijft het team niet langer dan tien dagen ter plaatse.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Nog geen nieuws van 20 Belgen in Nepal

Buitenlandse Zaken heeft nog altijd geen nieuws van zo’n twintig Belgen die in Nepal zouden zijn. Dat zegt VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck. “In totaal zijn er 112 Belgen in het gebied”, vertelt hij.

Volgens minister Didier Reynders is het voorlopig nog niet zeker dat er geen Belgische slachtoffers zijn gevallen.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Consortium voor noodhulporganisaties beraadt zich over gezamenlijke acties

Het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties beraadt zich zondagnamiddag over een gemeenschappelijke actie ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. “We sluiten een gezamenlijke opoep om fondsen in te zamelen zeker niet uit, maar eerst moeten de leden van het Consortium hun ‘assessment’ uitvoeren. We gaan niet over één nacht ijs, als we zo een beslissing nemen”, aldus Eric Todts, directeur en woordvoerder van het Consortium, aan Belga .

“De meeste van onze organisaties zijn op het terrein actief, of zijn bezig met zich naar het terrein te begeven. Zij maken eerst een assessment, een evaluatie en dan zullen we in functie van de noden beslissen, of we als Consortium een oproep doen. Intussen staat het de verschillende organisaties vrij om zelf al oproepen te lanceren naar hun achterban”, aldus Todts.

In het Consortium zetelen Handicap International, Unicef België, Caritas International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit en Plan België. “Het team van Oxfam in Nepal brengt momenteel de humanitaire noden in kaart”, aldus Pieter De Schepper, woordvoerder van Oxfam België. “Een ploeg technische experts staat klaar om per vliegtuig vanuit het Verenigd Koninkrijk te vertrekken met noodhulpvoorraden. Zij zullen ter plekke instaan voor zuiver water, sanitaire voorzieningen en voedselpakketten.”

Oxfam-Solidariteit bereidt het nodige voor om ook in België een fondsenwervingsactie te lanceren. “Unicef België opende zaterdag het rekeningnummer BE 31 0000 0000 5555, waarop giften kunnen gestort worden”, aldus Unicef-woordvoerder Philippe Henon. “De teams van Dokters van de Wereld die al in het land aanwezig waren, in Kathmandu en in Chautara, zijn gemobiliseerd om de Nepalezen te helpen. Ze krijgen sinds zondag versterking van een urgentieteam van een chirurg, twee dokters, een coördinator en een logistiek medewerker”, aldus Jelle Boone, communicatieverantwoordelijke van Dokters van de Wereld.

Europese Unie trekt 3 miljoen euro steun uit

De Europese Commissie trekt 3 miljoen euro uit voor Nepal. Het Aziatische land werd zaterdag getroffen door een krachtige aardbeving. “We sturen geld naar Nepal om de mensen ter plaatse te helpen na deze tragedie”, zegt Christos Stylianides, de eurocommissaris voor Humanitaire Hulp.

Het belangrijkste is volgens Stylianides is om medische teams snel ter plaatse te sturen. Diverse Europese landen, waaronder België, Finland, Nederland en Polen, hebben ook al reddingsteams gestuurd. Nederlandse hulporganisaties hebben zondag geld beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Cordaid Mensen in Nood geeft 50.000 euro om de eerste noodhulp te kunnen bieden. Save the Children stelt 25.000 euro beschikbaar. Het aantal doden na de beving in Nepal is zondagavond opgelopen tot 2.450. Er zijn ook zeker 6.000 gewonden.

Bourgeois maakt 100.000 euro noodhulp vrij

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die ook bevoegd is voor Buitenlands Beleid, maakt 100.000 euro noodhulp vrij voor Nepal. Het geld gaat naar Rode Kruis Vlaanderen, dat er al 35 jaar actief is met een focus op disaster preparedness, en dat met eerste hulp, de bloedbank, watervoorzieningen en onderdak volop actie op diverse terreinen aan het opstarten is.

“Met deze bijdrage willen we in eerste instantie de slachtoffers van deze tragedie bijstaan”, legt de Vlaamse regeringsleider uit.

(Belga/JH/VTM Nieuws)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content