Bernie Sanders vraagt gedeeltelijke hertelling in Kentucky

Bernie Sanders © REUTERS
Rudi Rotthier

Een week nadat Hillary Clinton zichzelf uitriep tot overwinnaar in de staat Kentucky vraagt haar Democratische rivaal Bernie Sanders een nieuwe deeltelling. Met 454.573 uitgebrachte stemmen bedroeg het stemverschil in eerste telling 1.924.

Het persagentschap Associated Press weigert tot dusver een winnaar aan te duiden voor Kentucky.

De staatsminister verantwoordelijk voor de telling, Alison Lundergan Grimes, is een vurig en actief supporter van Clinton. Zij had tijdens de verkiezingsnacht vorige week gesteld dat er nog te weinig ongetelde stemmen over waren om Hillary Clinton van de overwinning te houden. Ongeveer tegelijk had Clinton via Twitter de overwinning uitgeroepen.

Bernie Sanders, die tijdens dezelfde nacht fors won in de staat Oregon, verklaarde na die zege dat hij ongeveer evenveel delegates zou behalen in Kentucky. En dat is tot nu het geval. Clinton en Sanders kregen elk 27 delegates toebedeeld en nog 1 delegate moet toegekend worden. Nu volgt op verzoek van Sanders een gedeeltelijke hertelling rond die ene nog beschikbare delegate.

Sanders heeft Alison Lundergan Grimes gevraagd om de telmachines aan een onderzoek te onderwerpen en om de poststemmen te hertellen.

‘Turbulent’

Een algemene hertelling heeft Sanders niet gevraagd – die zou volgens de Washington Post op kosten van zijn campagne moeten gebeuren, en de prijs ligt hoog.

Wat maalt Sanders om die ene delegate, vraagt dezelfde krant zich af. Hij ligt bijna 300 achter in verdiende delegates, en daar bovenop nog 500 qua superdelegates. Half maart betwistte hij het resultaat in Missouri niet, waar het nog nipter was dan in Kentucky.

De waarschijnlijkste verklaring is dat Sanders de indruk van momentum wil versterken, aldus de Post. Clinton won in Kentucky in 2008 met grote voorsprong op Barack Obama, en als Sanders haar nipte winst in Kentucky kan omkeren in nipt verlies, heeft zij in de maand mei in geen enkele staat gewonnen.

In de huidige telling – Kentucky niet meegerekend – wint Clinton in 23 staten tegen Sanders in 20.

Het kan ook dat hij de nadruk wil leggen op de weerstand van het partijapparaat, die hij ondervindt. Dat een persoonlijke vriendin van de Clintons in de staat Kentucky de voorverkiezing in goede paden moest leiden, en Clinton vroeg uitroept tot winnaar, is volgens Sandersaanhangers maar een van vele voorbeelden van partijdigheid van het apparaat.

Sanders is bezig met een hardnekkige campagne, waarbij ook de toon verhardt. Hij zei zondag dat hij niet wil dat kiezers bij een tweestrijd tussen Clinton en Donald Trump moeten opteren voor “het minste kwaad” – geen klinkende steunbetuiging aan zijn partijrivaal. En hij voorspelde een turbulente conventie (‘messy’) als de partij geen meer links platform aanneemt. “Democratie is turbulent”.

Partner Content