Bombardement tegen Artsen zonder Grenzen ‘kwam er op Afghaans verzoek’

Generaal John Campbell © Reuters
Rudi Rotthier

In een kakofonie van commentaar heeft de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, Generaal John F. Campbell, nu verklaard dat het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz werd gebombardeerd op verzoek van het Afghaans leger. Bij de luchtaanval kwamen 22 mensen om het leven.

De verklaring van John Campbell volgde op verklaringen waarbij de luchtaanval “een ongeval” werd genoemd, “een tragisch incident”, of gewoon “collateral damage”. Ook was bij eerdere verklaringen gesteld dat Amerikaanse troepen in de buurt van het ziekenhuis bedreigd waren.

Artsen zonder Grenzen zegt zelf dat de groep de coördinaten van het ziekenhuis aan het Amerikaans leger had doorgegeven – zodat Amerikaanse piloten het bij luchtaanvallen konden vermijden, en om alle twijfel uit te sluiten. Toch werd het hospitaal zaterdagochtend salvo na salvo getroffen.

Er werd volgens AzG op het moment van de luchtaanval in de buurt van het ziekenhuis niet gevochten.

Dat is dan weer in tegenspraak met de recentste versie van het Pentagon. Volgens generaal Campbell werd in de buurt van het ziekenhuis wel degelijk gevochten en hadden de Afghaanse troepen daarom om luchtsteun gevraagd. “Deze versie van de feiten verschilt van eerdere berichten, waarin gezegd werd dat Amerikaanse troepen bedreigd werden en dat de luchtaanval door hen werd gevraagd”. De generaal, die slechts kort sprak, bevestigde wel dat er Amerikaanse Special Forces aan de grond aanwezig waren.

Onafhankelijk onderzoek?

Artsen zonder Grenzen kondigde zondag aan dat het zich terugtrekt uit Kunduz, en vraagt om een grondig onafhankelijk onderzoek.

“De beschrijving door Amerikaanse militairen blijft maar veranderen – van collateral damage over een tragische incident terwijl men nu de verantwoordelijkheid probeert door te schuiven naar de Afghaanse regering”, aldus Christopher Stokes, directeur van Artsen zonder Grenzen. “De realiteit is dat de VS die bommen dropten, de VS raakten een ziekenhuis vol met gewonde patiënten en werknemers van AzG. VS-militairen blijven verantwoordelijk voor de doelwitten die geraakt worden, ook al maken ze deel uit van een coalitie. Er kan geen rechtvaardiging bestaan voor deze gruwelijke aanval”.

Het Afghaanse leger en de Afghaanse president gaven geen officieel commentaar op de mededeling van Campbell. Maar een legerwoordvoerder noemde de recentste Amerikaanse versie “hoogst waarschijnlijk”.

Langer VS-troepen?

Terwijl de situatie in Kunduz tot op zekere hoogte onduidelijk blijft – het Afghaans leger beweert dat het de stad heeft heroverd, dat het de vlag geplant heeft, maar uit de stad komen berichten dat er geen regeringstroepen te zien zijn – dubt president Obama over de vraag of hij toch, ondanks eerdere beloften, ook na 2016 een Amerikaanse troepenmacht tot 5.000 soldaten in Afghanistan zal laten. Het was zijn bedoeling om de grootschalige militaire betrokkenheid af te sluiten tegen de tijd dat hij zijn presidentstermijn beëindigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content