Catalaans (ex-)president Puigdemont stelt Belgische advocaat aan

Pro-eenheidsbetogers vragen in Madrid dat de Catalaanse ex-regiopresident Carles Puigdemont opgesloten wordt, 28 oktober 2017. © REUTERS
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De Catalaanse (ex-)president Carles Puigdemont is aangekomen in ons land. Belgische advocaat Paul Bekaert bevestigt dat hij door Carles Puigdemont is aangesteld als raadsman. Volgens Catalaanse media zou Puigdemont dinsdag om 12.30 uur een persconferentie geven in Brussel.

Carles Puigdemont is in ons land. Puigdemont had maandagmiddag een afspraak met de advocaat Paul Bekaert, die dat zelf bevestigt. Bekaert is door Puigdemont aangesteld als raadsman. Of Puigdemont informeerde naar de mogelijkheden om asiel aan te vragen in België, kan de advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen.

Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. ‘Maar hij is wel in België’, bevestigde hij. Volgens Catalaanse media, waaronder ook publieke omroep TV3, zou Puigdemont dinsdag om 12.30 uur een persconferentie geven in Brussel.

Paul Bekaert is gespecialiseerd in mensenrechten. Hij verdedigde eerder ook al de Turks-Koerdische activiste Fehriye Erdal en het Baskische echtpaar Moreno-Garcia, twee vermeende militanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die in 2001 de Belgische nationaliteit kregen.

Ook verdigde hij het voormalige lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA Luis Maria Zengotitabengoa. Die vroeg toen in België politiek asiel aan omdat hij politieke vervolging in Spanje in vreesde.

Suggestie Theo Francken

Het nieuws komt er nadat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afgelopen weekend gesuggereerd had dat Puigdemont mogelijk politiek asiel zou kunnen krijgen in ons land, als hij daartoe een aanvraag zou indienen.

Het kabinet van premier Charles Michel wilde vandaag geen commentaar geven op het bericht dat de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in België is. Een regeringsbron bevestigde eerder op de dag wel dat Puigdemont onderweg zou zijn naar Brussel en dat hij zou uitgenodigd zijn door N-VA. Woordvoerder van N-VA, Joachim Pohlman, zegt dat er van een uitnodiging geen sprake is. Als de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont in Brussel is, dan is dat ‘zeker en vast niet op uitnodiging van de N-VA’, aldus Pohlman.

Vijf andere Catalaanse regeringsleden

De Spaanse televisiezender laSexta meldde vandaag dat Puigdemont samen met vijf andere vooramlige regeringsleden, waaronder, Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC), daadwerkelijk van plan is om asiel aan te vragen in België. Dat nieuws wordt ook bevestigd door de Spaanse krant El Periodico.

Vandaag maakte de Spaanse openbaar aanklager bekend dat Puigdemont – samen met de rest van de regering die de onafhankelijkheid uitriep – vervolgd wordt voor rebellie, opruiing, en misbruik van overheidsgeld. Daarop staan maximumstraffen op tot dertig jaar, al geldt dat enkel als er bij de rebellie ook is opgeroepen om geweld te gebruiken.

Volgens Fernando Martínez Maíllo, secretaris-generaal van de Partido Popular, is de ‘vlucht’ van Puigdemont een ’teken van wanhoop’. Diezelfde Martínez Maíllo vertelt tevens dat het nieuws aan hem is bevestigd. Ook het Franse persagentschap AFP zegt dat het nieuws door Spaans regeringsbronnen wordt bevestigd.

Normaliter kunnen EU-burgers geen asiel aanvragen in een ander EU-land, omdat er van uitgegaan wordt dat binnen de EU de rechtsgang te vertrouwen is. België is echter het enige land waar asiel wel mogelijk is voor EU-burgers, al zou dat in het geval van Puigdemont voor een aanzienlijke diplomatieke rel met de Spaanse overheid zorgen. Het zou bijvoorbeeld betekenen dat ons land geen vertrouwen heeft in een eerlijk proces voor de voormalige Catalaanse leider.

Nieuwe verkiezingen

De verplaatsing van Puigdemont werd volgens El Periódico georganiseerd door Amadeu Altafa, de naar verluidt ondertussen aan de kant geschoven vertegenwoordiger van de Catalaanse regering in Brussel.

De Spaanse partijen PDeCat en ERC, die beiden in de onafhankelijkheidsalliantie Junts pel Si (Samen voor Ja) zaten, hebben vandaag ook aangekondigd dat ze zullen deelnemen aan de nieuwe verkiezingen op 21 december van dit jaar. Daarmee erkennen ze tegelijkertijd de legitimiteit van de Spaanse regering die Catalonië momenteel voor een deel onder curatele houdt. Uit een recente peiling blijkt dat de onafhankelijkheidspartijen het iets beter doen dan bij de vorige verkiezingen, hoewel ze er nog steeds niet in zouden slagen om een meerderheid te vormen.

Op die manier lijkt het pleit van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven voorlopig beslecht. Spanje heeft de controle over Catalonië voorlopig zonder noemenswaardige incidenten kunnen overnemen. Artikel 155, die de grondwettelijke orde in Catalonië moet herstellen, is op nu ook volop in de praktijk van kracht. Maar of hiermee de kous ook op de lange termijn af is, lijkt erg onwaarschijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content