Chicago: burgemeester ontslaat politiecommissaris na dood 17-jarige zwarte

Commissaris Garry McCarthy en burgemeester Rahm Emanuel op archiefbeeld © REUTERS
Rudi Rotthier

Tijdens een persconferentie kondigde een bedrukte burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, aan dat hij zijn politiecommissaris gevraagd heeft om op te stappen. Waarop de 56-jarige Garry F. McCarthy zijn ontslag heeft ingediend. De burgemeester hoopt hiermee iets te doen aan de vertrouwensbreuk tussen bewoners en politie.

Het ontslag volgt exact een week nadat een witte politieagent, Jason Van Dyke, in beschuldiging werd gesteld wegens moord met voorbedachtheid. Van Dyke heeft, volgens vrijgegeven dashcambeelden, de wegvluchtende 17-jarige Laquan McDonald gedood met 16 schoten.

De feiten dateren van 20 oktober vorig jaar. Al die tijd, ongeveer 400 dagen, had de politie zich verzet tegen het vrijgeven van de belastende opnames. Al die tijd was er een “officiële versie” die stelde dat de jongeman, die een klein knipmes bij zich had, een dreigende beweging in de richting van de agent had gemaakt (zodat die zelfverdediging kon inroepen). De commissaris heeft na het vrijgeven van de banden toegegeven dat deze versie “fout” was. De woordvoerder zei dat hij zich gebaseerd had op verslagen van mensen ter plekke, wat wellicht betekent van andere agenten, want met Van Dyke had hij niet gesproken, zei hij.

Na het vrijgeven van de banden werd dagenlang betoogd in Chicago, en werd behalve het ontslag van de commissaris ook dat van de burgemeester geëist.

Herverkiezing

Rahm Emanuel, die Garry McCarthy in 2011 als een “innovatieve politieman” naar Chicago had gehaald, offert nu het hoofd van zijn commissaris, die er nooit in slaagde het geweld binnen Chicago onder controle te krijgen. Dit jaar zit men al aan ruim 2.700 schietpartijen, waarbij 430 doden vielen.

Emanuel, die volgens aanwezigen opvallend defensief was, zei te beseffen dat er grote problemen zijn in het politiekorps en in de verhouding tussen politie en bewoners. Buitensporig geweld is een van de problemen, communicatie een ander. In Chicago schoot de politie de afgelopen 5 jaar 70 mensen dood. Ondanks vele gevallen van vermoed of aangetoolnd misbruik wordt in de stad zo goed als nooit een agent veroordeeld.

De beslissing om in de zaak van Laquan McDonald de banden niet vrij te geven heeft er volgens sommige commentatoren toe bijgedragen dat burgemeester Emanuel in het voorjaar nipt herkozen werd. Hij had een aanzienlijk deel van de zwarte gemeenschap tegen zich in het harnas gejaagd door bijna 50 scholen te sluiten. Met een “incident” waarbij de politie een zwarte jongeman zonder duidelijke reden doodschoot erbij, had hij nog minder stemmen gekregen.

De officiële beslissing om de banden niet vrij te geven ligt bij de commissaris. Maar de burgemeester is de baas van de commissaris. Uit niets is gebleven dat hij er bij zijn commissaris heeft op aangedrongen om de banden wel vrij te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content