Congo start maandag vaccinaties tegen ebolavirus, tientallen gevallen bekend

Op het vliegveld in de Congolese stad Mbandaka worden medische gegevens genoteerd. © REUTERS

In de Evenaarsprovincie, in het noordwesten van Congo, gaat maandag een vaccinatiecampagne van start tegen het ebolavirus. Dat maakte woordvoerder van de Congolese regering, Flory Kabange, zaterdag bekend.

Ongeveer zeshonderd personen zullen het vaccin krijgen, nadat ze rechtstreeks of onrechtstreeks in contact waren gekomen met de ziekte. ‘Het gaat in de eerste plaats om gezondheidspersoneel, personen die in aanraking kwamen met zieken, of personen die contact hadden met zij die contact hadden met zieken’, zei Flory Kabange.

Partners beloofden 300.000 vaccinaties aan Congo. Hoelang de operatie zal duren, is volgens Kabange onduidelijk. De regering bevestigde dat ze al 5.400 vaccinaties heeft ontvangen. De Congolese regering sprak zich ook uit tegen mogelijke isolatiemaatregelen tegen Congo. Ze is tevreden over ‘de kwaliteit en snelheid van de reactie’.

Kinshasa maakte vrijdag een plan bekend tegen de epidemie ‘met nationale draagwijdte’. In de jongste balans maakte de regering vrijdag gewag van 43 geregistreerde gevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie had het dezelfde dag over 45 gevallen, waarvan er 25 zijn overleden.

Wat is ebola?

Ebola is een ernstige infectieziekte die zware misselijkheid, koorts, interne bloedingen en falende organen veroorzaakt en in de meeste gevallen fataal is. Het verspreidt zich snel bij contact met kleine hoeveelheden lichaamsvloeistoffen en de eerste griepachtige symptomen zijn niet altijd meteen merkbaar. Vijfentwintig tot negentig procent van de besmette mensen sterven. De ziekte werd in 1976 ontdekt, toen een uitbraak van het virus in Congo het leven kostte aan 280 van 318 besmette mensen.

Partner Content