De dochter van El Chapo spreekt: ‘Mijn vader is een familieman die veel voor zijn volk heeft gedaan’

El Chapo Guzmàn © Belga
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Voor het eerst geeft de dochter van de beruchte drugsbaron El Chapo, Giselle Guzmán, een interview. ‘Het merendeel van mijn vrienden en vriendinnen weten niet wie ik echt ben en wie mijn vader is’, zegt Guzman aan Knack.

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo Guzmán, was sinds 2001 de meest gezochte persoon na Osama bin Laden. De Mexicaanse drugsbaron en leider van het Sinaloakartel zou verantwoordelijk zijn voor de moord op 2000 à 3000 personen en slaagde erin om tweemaal uit een zwaarbewaakte gevangenis te ontsnappen. Vorig jaar werd hij nogmaals opgepakt in Mexico en sinds januari dit jaar is hij overgeleverd aan de MCC gevangenis in New York.

Knack slaagde erin om met zijn dochter Giselle Guzmán te spreken. Nooit eerder gaf ze een interview. ‘Alleen al door mijn familienaam Guzmán, worden ik en mijn familie als criminelen veroordeeld. Maar dat is onzin’. Ik houd er niet van om interviews te geven, maar ik wil ook laten zien dat ik een jonge vrouw ben die net zoals andere vrouwen een mooi leven wil opbouwen’, zegt ze.

Mevrouw Guzmán, hoe is de relatie met uw vader?

GISELLE GUZMÁN: Ik moet zeggen dat ik mijn vader niet zo lang gekend heb. Toen ik ben geboren, leefde mijn vader bij ons. In die tijd ging hij niet vaak weg van huis, waardoor ik het geluk heb om van mijn eerste levensjaren herinneringen te hebben van een liefdevolle vader. Toen ik klein was, was hij meer aanwezig in mijn leven, maar door omstandigheden heb ik hem een aantal jaren niet gezien.

Giselle Guzman
Giselle Guzman© Jesus Ernesto Rodriguez

Toen ik groter was, bezocht ik mijn vader elke keer dat er een mogelijkheid was om hem te ontmoeten. Ook op deze momenten zag ik een liefdevolle en bezorgde vader. Wij hebben hem vooral als een familieman gekend.

Wat kan u ons vertellen over hem?

GISELLE GUZMÁN: Zoals ik al eerder vertelde, is mijn vader een man voor wie zijn familie, ‘zijn volk’ – zoals hij dat zelf noemt – op de eerste plaats komt. In tegenstelling tot wat de meeste mensen over hem denken, zijn er in Mexico ook veel mensen die hem respecteren voor wie hij is.

Er zijn zeer veel andere betrokkenen die ook veroordeeld zouden moeten worden. Ik betreur het dat alle aandacht alleen naar mijn vader gaat.

Giselle Guzmán

Hij heeft veel mensen geholpen en met raad en daad bijgestaan. Ik heb hem nog nooit horen schelden in mijn bijzijn. In mijn ogen heeft hij veel kwaliteiten, maar op de eerste plaats toont hij mij dat hij als vader veel van mij houdt.

Uw vader is intussen naar de gevangenis in de Verenigde Staten overgebracht, waar hij wellicht een levenslange straf dient uit te zitten.

GISELLE GUZMÁN: In de Verenigde Staten zijn de regels veel strikter dan in Mexico. Ik kan alleen maar hopen dat ze mijn vader een eerlijk proces geven. Zoals iedereen is hij in de eerst plaats een mens. Bovendien zijn er zeer veel andere betrokkenen die ook veroordeeld zouden moeten worden. Ik betreur het dat alle aandacht naar mijn vader gaat.

Heeft het dragen van uw familienaam Guzmán u al problemen opgeleverd? Bent u al gediscrimineerd over vervolgd geweest voor het simpele feit dat u de familienaam Guzmán draagt?

GISELLE GUZMÁN: Ik moet toegeven dat het dragen van de familienaam Guzmán zwaar weegt. Ik ben ooit opgepakt in de Verenigde Staten omdat ik de grens overstak en ik werd daar duidelijk niet op dezelfde manier behandeld als andere burgers. In mijn geval kreeg ik veel meer vragen en probeerde de politie mij te intimideren. Verschillende instellingen proberen ons te vervolgen omdat we van de familie Guzmán zijn. Nochtans weten zij perfect wie er misdrijven heeft gepleegd en wie er onderzocht moet worden. In mijn geval ben ik nooit betrokken geweest bij wat voor delict ook, dus ze vervolgen mij en intimideren mij voor niets.

Is het voor u als dochter van El Chapo mogelijk om een normaal leven te leiden?

GISELLE GUZMÁN: ‘Ik heb een relatief normaal leven. Ik heb geneeskunde gestudeerd, maar ik kan mijn beroep niet uitoefenen. Ik droom van de dag dat ik dit wel zou kunnen. Op een gewone dag sta ik vroeg op en ga ik sporten. Daarna doe ik het huishoudelijk werk. Ik ben eerder een huismus en kom niet zoveel buiten. Ik probeer zoveel mogelijk tijd met mijn zoon door te brengen.

Ik heb nooit interesse gehad om bekend te zijn. Het merendeel van mijn vrienden en vriendinnen niet weten wie ik echt ben en wie mijn vader is. Maar goed ook, want op die manier kan ik een zo’n normaal mogelijk leven leiden.’

Uw vader is drie keer getrouwd. Hoe is uw relatie met uw andere broers en zussen?

GISELLE GUZMÁN: De relatie met mijn broers ligt moeilijk. Ik zie hen niet allemaal meer en wie ik zie, zie ik helemaal niet vaak. Het kan van de omstandigheden afhangen, maar het gebeurt regelmatig dat ik mijn broers maar één keer per jaar zie. Mijn broers zoeken mij ook niet echt op, maar als we de gelegenheid hebben om samen te komen, dan komen we goed overeen.

De media schetsen graag een verkeerd beeld van onze familie.

De media schetsen graag een verkeerd beeld van onze familie. Wij hebben talenten, maar ook onze kleine kanten zoals iedereen. Ik houd van mijn familie en van mijn broers en zussen. Bovendien kan ik zeggen dat de meerderheid van mijn broers een universitair diploma behaald hebben, getrouwd zijn en kinderen hebben.

Hoe kijkt u naar uw leven binnen enkele maanden of enkele jaren ?

GISELLE GUZMÁN: Het liefste zou ik werken en de job uitoefenen waarvoor ik heb gestudeerd. Ik wil mensen helpen en bijdragen aan de maatschappij. Op dit moment zie ik me al als gerealiseerd doordat ik moeder ben, maar in de toekomst wil ik mensen die mij nodig hebben professioneel kunnen helpen.

Wat zou u graag tegen uw vader zeggen, mocht u daartoe de mogelijkheid hebben?

GISELLE GUZMÁN: Ik zou hem graag zeggen dat het goed met mij gaat, want ik ben er zeker van dat hij zich daarover vooral zorgen maakt. Ik zou hem ook willen zeggen dat hij goed moet nadenken over wie hem tijdens zijn proces kan verdedigen in de Verenigde Staten. Maar het allerbelangrijkste is dat ik veel van hem houd en dat hij zich echt geen zorgen over ons moet maken. Bovendien zou hij beter voor de eerste keer in zijn leven aan zichzelf moet denken, en niet aan de anderen.

Bent u ooit verliefd geweest en heeft u ooit deze relatie moeten stopzetten omdat u een Guzmán bent?

GISELLE GUZMÁN: Mijn eerste liefde heette Juan Manuel, maar door omstandigheden kon ik geen relatie met hem starten. Ik moet wel toegeven dat ik de laatste maanden vaak aan hem heb moeten denken. Hij was bevriend met mijn broer en ik vond hem ontzettend knap. Ik kan zijn familienaam niet zeggen omdat zijn familie erg bekend is in Mexico en ik zou hem niet in de problemen willen brengen. Het is waar dat mijn afkomst onze relatie heeft beïnvloed, maar in Mexico zegt een gezegde dat wie echt van je houdt, je accepteert ongeacht je afkomst.

Klopt het dat uw vader de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar bewonderde?

GISELLE GUZMÁN: Ik heb mijn vader nooit de naam Pablo Escobar heb horen uitspreken. Over mijn vader wordt ontzettend veel geschreven. Als ik dat lees, moet ik altijd eens goed lachen.

Bedankt voor het gesprek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content