Erdogan ‘blijft Europese leider fascisten noemen zolang men hem dictator noemt’

© AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal termen als “fascist” en “nazi” blijven gebruiken tegen Europese leiders zolang die hem een “dictator” noemen. Dat heeft hij donderdag gemeld.

“Dus jullie hebben het recht om Erdogan ‘dictator’ te noemen, maar Erdogan heeft niet het recht om jullie ‘fascist’ of ‘nazi’ te noemen?”, vroeg de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een interview met de zender CNN-Türk en Kanal D. “Ze mogen het me dan niet kwalijk nemen, dat ik hen zo noem zolang ze Erdogan een ‘dictator’ noemen.”

De verklaringen van Erdogan komen er op een moment dat de relaties tussen Ankara en Brussel zeer gespannen zijn na de annulatie van campagnemeetings voor de president in het kader van het referendum van 16 april in Duitsland en Nederland. Erdogan heeft beide landen al beschuldigd van nazipraktijken, en dreigde er ook mee dan “geen enkele Europeaan nergens ter wereld op straat zal kunnen wandelen als jullie zo voortdoen”. Die laatste uitspraak leidde ertoe dat de Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU op het matje werd geroepen.

En ook in ons land is commotie ontstaan, onder meer nadat de Turkse media staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) ervan beschuldigen actief steun te verlenen aan de Koerdische PKK en het terrorisme. Premier Charles Michel noemde die uitspraken “opruiend” en “kwestend en stelde dat ons land zich niet laat intimideren door Erdogans campagnestrategie.

In het interview veroordeelde Erdogan opnieuw het verbod op de campagnemeetings en stelde dat de Europese landen er zo voor willen zorgen dat het “neen”-kamp in het referendum rond een grondwetswijziging de winnaar wordt.

Erdogan verklaarde tot slot dat hij zich met zijn regering na het referendum “van A tot Z” zal beraden over eventuele maatregelen in het kader van het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie.

Partner Content