Europa vs Polen: ‘We aanvaarden chantage van Europa niet’

Pools president Andrzej Duda © Belga

De Europese Commissie geeft Polen een maand de tijd om de rechterlijke macht in ere te herstellen. Polen pikt deze ‘chantage’ niet.

De Poolse regering ‘zal de chantage van de EU-ambtenaren niet accepteren’. Dat heeft regeringswoordvoerder Rafal Bochenek woensdag laten verstaan in een reactie op de Europese kritiek op de justitiehervorming in Polen.

De Poolse president Andrzej Duda heeft dinsdag een onderdeel van een omstreden justitiehervorming goedgekeurd. Zo is onder meer vastgelegd dat de minister van Justitie de leiders van de lagere rechtbanken in Polen kan aanduiden of ontslaan. Dat de president een deel van de eerder voorgestelde hervorming van justitie ondertekende was opmerkelijk, want maandag eerder liet hij nog weten zijn veto te zullen stellen.

De Europese Commmissie vreest dat de Poolse regering met die hervorming een te grote invloed krijgt op de benoeming van rechters. Daarom heeft de commissie Polen nu een maand de tijd gegeven om de maatregel terug te draaien. Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de commissie, dreigt er zelfs mee artikel 7 van het EU-verdrag in werking te laten treden, waardoor Polen zijn stemrecht in de Raad zou kunnen verliezen. ‘Het is tijd om de onafhankelijkheid van het grondwettelijk hof te herstellen. De wetten die de justitie hervormen moeten worden ingetrokken of ze moeten in overeenstemming worden gebracht met de Poolse grondwet en de Europese normen over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht’, aldus Timmermans.

De woordvoerder van de Poolse regering laat in een reactie aan het nieuwsagentschap PAP evenwel weten, geen ‘chantage die niet gebaseerd is op feiten’ te aanvaarden. ‘Alle wetsontwerpen die in het Poolse parlement worden voorbereid, zijn in overeenstemming met de grondwet en de democratische grondbeginselen’, zo verdedigt hij de justitiehervorming. ‘We betreuren dat Timmermans, zonder kennis van de wetsontwerpen en de Poolse wetgeving, onterechte kritiek aan het adres van Polen formuleert’, vervolgt de woordvoerder.

De Poolse viceminister voor Europese Zaken, Konrad Szymanski, zegt in een reactie ook dat ‘de Europese Commissie bij haar beraadslagingen in grotere mate rekening zou moeten houden met het feit dat de organisatie van justitie tot de bevoegdheid van de lidstaten behoort’.

‘Polen zal concreet en te zijner tijd antwoorden op de precieze opmerking van de Europese Commissie’, klinkt het nog.

De Europese Commissie heeft overigens ook aangekondigd dat ze een inbreukprocedure – een meer gebruikelijke maatregel – tegen Warschau zal opstarten van zodra de omstreden wet officieel gepubliceerd wordt.

Partner Content