Europees Parlement stuurt aan op bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije

Guy Verhofstadt © Belga Image

Het Europees Parlement lijkt gewonnen voor een bevriezing van de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie. Dat bleek tijdens een debat in Straatsburg over het hardhandige antwoord van president Recep Tayyip Erdogan op de mislukte coup van deze zomer.

De belangrijkste fractieleiders van het Europese halfrond spraken zich uit voor een bevriezing van de toetredingsonderhandelingen die Brussel al meer dan tien jaar voert met Ankara. Niet dat het perspectief op een Turks lidmaatschap definitief begraven moet worden, maar Europa moet ‘een sterk politiek signaal’ sturen dat de onderhandelingen in de huidige omstandigheden niet voortgezet kunnen worden, aldus de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella.

Het halfrond erkent dat Turkije een belangrijke geostrategische partner is, op het vlak van veiligheid en migratie met name. Maar ‘het is verkeerd om te doen alsof we vooruitgang kunnen boeken op die domeinen door de Europese waarden te vertrappelen en onze ogen te sluiten wanneer president Erdogan media van de oppositie sluit, journalisten achter tralies zet en parlementsleden criminaliseert’, stelde zijn liberale collega Guy Verhofstadt.

Autocraten

Verhofstadt vroeg ook aandacht voor het bredere plaatje. Met Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin is Europa langzamerhand omringd door ‘een ring van autocraten’, meent de Belgische oud-premier. Met de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump hebben ze volgens hem gemeen dat ze ‘onze manier van denken en onze waarden bekritiseren en vernietigen’.

Europees Parlement stuurt aan op bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije
© Reuters

Zo wil Erdogan volgens Verhofstadt elke Turkse oppositiegroep in Europa aan banden leggen, financiert Poetin populistische en anti-Europese politieke partijen en wil de strategische adviseur van Trump zijn extreemrechtse website Breitbart in Parijs en Berlijn lanceren om de Franse en Duitse verkiezingen te ondermijnen.

Resolutie

Het Europees Parlement stemt donderdag een resolutie over de toetredingsonderhandelingen. Die is niet bindend, maar het verhoogt wel de druk op de Europese Commissie.

Als de retoriek over de doodstraf in daden wordt omgezet, dan zou dat betekenen dat Turkije geen lid wil worden van de Europese Unie

Federica Mogherini

De Commissie publiceerde onlangs een rapport met harde kritiek op de situatie van de rechtsstaat in Turkije, maar sprak zich net als de Europese regeringen nog niet uit voor een bevriezing van de toetredingsonderhandelingen met Ankara.

Doodstraf

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini pleitte ervoor de gesprekskanalen met Turkije open te houden. Dat is volgens haar de beste manier om de democratie in Turkije te versterken.

Wel herinnerde ze eraan dat Europa het debat over de herinvoering van de doodstraf met argusogen volgt. ‘Als de retoriek over de doodstraf in daden wordt omgezet, dan zou dat betekenen dat Turkije geen lid wil worden van de Europese Unie.’

Vluchtelingen

De Europese groenen pleiten er intussen voor Erdogan onder druk te zetten via de lopende onderhandelingen over de douane-unie en het vluchtelingenakkoord. ‘We moeten duidelijk zijn naar Erdogan over het feit dat hij geen vorderingen op het vlak van de visumliberalisering moet verwachten zolang hij fundamentele rechten aan de kant blijft schuiven. Het is echter niet de taak van de Europese Unie om een oordeel te vellen over Erdogans regime, als we tegelijkertijd willen dat hij de vluchtelingencrisis ten behoeve van ons oplost’, meent Bart Staes.

Genoeg, genoeg, genoeg zou ook de kreet moeten zijn van de EU

Mark Demesmaeker

Mark Demesmaeker (N-VA) pleit dan weer onomwonden voor het stoppen van de toetredingsonderhandelingen en de drooglegging van de financiële toetredingssteun. ‘Genoeg, genoeg, genoeg zou ook de kreet moeten zijn van de Europese Unie. Het kan toch niet zijn dat een staat waarvan de leider de principes van vrijheid, democratie en tolerantie reeds overboord gooide, uitzicht kan behouden op EU-lidmaatschap.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content